Відомий український спортсмен продає одразу три олімпійські нагороди на підтримку України

04.12.2022 10:20   -
Юрій Чебан

Один з найбільш титулованих спортсменів України, дворазовий чемпіон та бронзовий призер Олімпійських ігор у веслуванні на каное, заслужений майстер спорту Юрій Чебан виставив на благодійний Аукціон усі свої олімпійські медалі. Про це повідомляє спортивна редакція Харьковских известий.

Свої олімпійські медалі («золото» ОІ-2012 та ОІ-2016, а також «бронзу» Олімпіади-2008) Юрій Чебан продає на американській платформі SCP Auctions, яка має більш ніж 40-річний досвід у проведенні саме спортивних аукціонів і вважається світовим лідером у цій сфері. На Аукціони тут зазвичай виставляються цінні спортивні речі (медалі, форма, спортивний інвентар, картки тощо), що мають високу історичну цінність. Стартова ціна двох золотих медалей Юрія Чебана – 10 000 доларів, «бронзи» – 5000 доларів. Аукціони з коштовними лотами від українського чемпіона триватимуть до 10 грудня.

Про своє рішення продати всі свої нагороди з Олімпійських ігор через війну в Україні з російськими загарбниками, а зібрані кошти направити на благодійність, відомий на увесь світ український каноїст повідомив на свої сторінці в Фейсбуці.

«Справжня олімпійська нагорода – це довічна слава і пошана, можливість назавжди вписати своє ім’я в історію українського і світового спорту, честь нести цей прапор усе життя.

Моя люба мати стверджує, що ці нагороди особливі, наділені неабиякою енергетикою. І це дійсно так, адже вони були здобуті у чесній боротьбі, чим символізують чистоту, вдосконалення, волю до перемоги. Пекін 2008 – перша олімпійська нагорода – бронза в одиночці на дистанції 500 метрів – на вагу золота. Радіючи досягненням нашої команди, стоячи на п‘єдесталі зі своїми колегами по спорту іспанцем Давідом Калєм та росіянином Максимом Опалєвим, думав, що спорт завжди буде недотичним для війн, бруду і несправедливості. Але, як виявилось, люди перевіряються у біді. З 24 лютого по цей день ніхто з російських спортивних колег не проявив цікавість, або намагань чимось допомогти. Чи можна після такого стверджувати, що спорт поза політикою?

Лондон 2012 – після довгих років кропіткої роботи, налаштувань, злетів та падінь, ми з тренерам та моєю командою, нарешті досягли мети. Олімпійське ЗОЛОТО здавалось занадто недосяжною мрією, але все можливо, якщо робити все можливе для досягнення поставлених цілей. Ріо 2016 – з одного боку, найщасливіший момент спортивної кар‘єри, з іншого – найважчий, адже уся спортивна кар‘єра була квіточками у рівнянню з підготовкою до порівнянні з ягідками, які мене чекали на шляху до вищої сходинки в Ріо. Буквально все перешкоджало перемозі. Тільки віра вузького кола людей надихала мене не опускати руки і рухатись до своєї мети. Золота медаль Ріо стала яскравим завершенням спортивної кар‘єри на високому рівні. Зараз я прийняв рішення виставити свої олімпійські нагороди на благодійний аукціон. Деякі мої друзі, як і моя мама, були проти цього кроку, але впевнений, що дію правильно, так мені підказує олімпійське серце. Розумію, що мій вчинок не зупинить вторгнення росії в Україну, але він надасть можливість хоча б трохи допомогти тим, хто цього потребує», – написав Юрій Чебан. Також у своєму допису знаменитий спортсмен зробив посилання на три окремих Аукціони з цими нагородами.

Відзначимо, що 36-річний Юрій Чебан родом з Одеси. Він самий титулований спортсмен в історії українського веслування. Крім двох перемог та «бронзи» на Олімпіадах, має шість нагород з чемпіонатів світу (2 золота, 3 срібла та 1 бронзу) та шість медалей з чемпіонатів Європи (1 срібло та 5 бронзових). Був переможцем молодіжного чемпіонату Європи. Після завершення спортивної кар’єри в 2016 році Чебан працював на посаді головного тренера збірної України з веслування на байдарках і каное. Підготував каноїстку Анастасію Четверикову, яка стала срібною призеркою Олімпійських ігор-2020 в Токіо, а також чемпіонкою світу та Європи. Загалом під його керівництвом збірна України завоювала 2 медалі Олімпійських ігор (1 срібло та 1 бронза), 10 медалей чемпіонатів світу (3 золотих, 2 срібні, 5 бронзових), 17 медалей чемпіонатів Європи (3 золотих, 4 срібних, 10 бронзових) та 3 медалі Європейських ігор (1 золото та 2 срібла).

Зібрані кошти з продажу своїх олімпійських нагород Юрій Чебан вирішив передати до благодійного фонду «Олімпійське коло», який допомагає ЗСУ та людям, які постраждали від війни з російськими загарбниками.

Також нагадаємо, що зараз триває благодійний Аукціон на підтримку ЗСУ від титулованого харківського спортсмена, триразового переможця Кубка світу, дворазового призера чемпіонатів Європи, учасника Олімпійських ігор, багаторазового переможця та призера етапів Кубка світу, міжнародних рейтингових змагань, неодноразового чемпіона та рекордсмена України з велоспорту на треку Андрія Винокурова.