Українські федерації з олімпійських видів спорту звернулися до МОК щодо російських та білоруських атлетів

12.03.2023 11:39   -
Новини Харкова: у НОК України відбулася розширена нарада

У НОК України відбулася розширена нарада за участю представників всеукраїнських федерацій з олімпійських видів спорту. Захід був організований для розгляду звернення федерацій щодо формування єдиної позиції олімпійського руху України в питанні недопущення спортсменів рф і рб до міжнародних змагань. Про це повідомляє спортивна редакція Харьковских известий.

У результаті обговорення зазначеного питання національні федерації з олімпійських видів спорту підписали Звернення до Міжнародного олімпійського комітету з вимогою залишити чинною рекомендацію Виконкому Міжнародного олімпійського комітету від 28.02.2022 щодо недопуску спортсменів росії та білорусі до міжнародних змагань до завершення збройної агресії в Україні.

У нинішніх надскладних умовах військової агресії російської федерації ми усі разом продовжуємо робити все можливе, аби захистити національні інтереси та інтереси нашої олімпійської родини. Тримаємо наш фронт і робимо все для того, щоб спортсменів рф та рб не допустили до міжнародних змагань у будь-якому статусі, навіть у нейтральному, – зазначив під час засідання Міністр молоді та спорту України, президент НОК України Вадим Гутцайт.


У самому звернені українських федерацій з олімпійських видів спорту до Міжнародного Олімпійського комітету зокрема йдеться про те, що для всього українського народу, у тому й для представників спортивного руху, світогляд поділився на життя до війни й життя під час війни, коли російські агресори за підтримки білорусі бомблять українські міста, руйнують будинки, цивільну та спортивну інфраструктуру, а головне гинуть люди.

Українські спортсмени, не маючи можливості тренуватися і змагатися в Україні, вимушені були роз’їхатися по всьому світу. Для багатьох війна стала особистим болем через втрату рідних, близьких, друзів. Понад 250 спортсменів загинуло і вже ніколи не зможуть боротися за спортивні нагороди з іншими спортсменами з усього світу. Разом із цим російські та білоруські спортсмени коштом країн-агресорок готуються в комфортних умовах, публічно підтримують військові дії в Україні та лише для участі Міжнародних змаганнях обирають маску нейтральності, що одразу знімуть після завершення змагань. Саме тому нашою принциповою позицією стало відсторонення від участі у міжнародних спортивних змаганнях та всього спортивного руху представників росії та білорусі, – йдеться також у звернені.

Крім того, у документі відзначається, що на підтримку цієї війни виступають керівники НОК росії й білорусі, переважна більшість федерацій з різних видів спорту цих країн, судді, тренери та атлети. Тож минулі рекомендації Виконкому Міжнародного олімпійського комітету від 28 лютого 2022 року з цього приводу були б логічними та справедливими.

Як представники української спортивної спільноти ми вважаємо, що не важливо, чи російські та білоруські спортсмени виступатимуть під своїм національним прапором, чи нейтральним. Спортсмени цих країн – яскравий приклад, як за замовчуванням політика прилаштовується до вибіркових ситуацій: влада одночасно фінансує участь у змаганнях і витрати на військову зброю, а більшість членів олімпійських збірних мають окрім спортивних досягнень ще й військові звання. З огляду на вищезазначене, ми дотримуємося позиції, що допоки триває російська збройна агресія, ми не бачимо можливості повернення російських та білоруських спортсменів на міжнародні змагання. Просимо підтримати нашу позицію та залишити чинною рекомендацію Виконкому Міжнародного олімпійського комітету від 28 лютого 2022 року щодо недопуску спортсменів росії і білорусі до міжнародних змагань до завершення збройної агресії в Україні, – говориться також у спільному звернені українських федерацій з олімпійських видів спорту до Міжнародного олімпійського комітету.


Нагадаємо, що наприкінці січня Міжнародний Олімпійський комітет оголосив, що за певних умов допускає повернення спортсменів з рф та білорусі до міжнародних змагань. Це рішення отримало гучну критику в адресу МОК, як в Україні, так і в багатьох країнах ЄС.

Також ми розповідали, що олімпійський чемпіон з Харкова Віктор Рубан вважає російських та білоруських спортсменів боягузами.