Росіян та білорусів продовжують виганяти з топових міжнародних змагань

16.10.2022 13:55   -
Спортсменів з країн-агресорів не хочуть бачити в цивілізованому світі

Представників країн-агресорів, які розв’язали війну в Україні, не хочуть бачити в цивілізованому світі. Це стосується і багатьох престижних міжнародних змагань. Новий відчутний спортивний бан атлети рф та білорусі отримали від організаторів Європейських ігор. Про це повідомляє спортивна редакція Харьковских известий.

Європейські ігри або Європіада – це масштабні міжнародні комплексні спортивні змагання серед спортсменів Європи, які проводяться раз на чотири роки (починаючи з 2015 року) під керуванням Європейських олімпійських комітетів (ЄОК). Наступні, вже треті за ліком Європейські ігри, відбудуться у польському Кракові в червні 2023 року і в багатьох видах спорту вони будуть відбірними до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

На цьому ж тижні, стало відомо, що ЄІ-2023 пройдуть у Кракові без участі російських та білоруських спортсменів, яких справедливо відсторонили від чергових престижних змагань. Про це оголосив президент Європейських олімпійських комітетів Спірос Капралос.

На прес-конференції в Кракові Капралос відкинув можливість допуску російських та білоруських спортсменів на Європейських іграх наступного літа. За його словами, це питання не стоятиме до закінчення війни.

Знаю, що це питання зараз в думках більшості з вас. Тому я мушу бути дуже чітким у своїй відповіді. За поточних обставин участь російських та білоруських спортсменів неможлива, – підкреслив президент ЄОК.

До речі, попередні Європейські ігри проходили в 2019 році в столиці Білорусі – Мінську. Тепер же білоруси, через підтримку свого керівництва загарбницьких дій рф, перетворилися з країни-господаря на країну-ізгоя найбільших спортивних змагань Європи.

Українська збірна на минулих Європейських іграх посіла трете загальнокомандне місце в медальному заліку, здобувши 16 золотих, 17 срібних та 18 бронзових нагород. В тому числі, повний комплект нагород тоді завойовували харківські спортсмени. Легкоатлет Богдан Бондаренко виграв командне «золото» та «бронзу» в особистих змаганнях в секторі для стрибків у висоту, боксер Микола Буценко став срібним призером.

Загалом же проти російських та білоруських спортсменів і федерацій з початку повномасштабної війни в України було запроваджено вже більше 130 міжнародних спортивних санкцій. Обмеження спрямовані на виключення рф та білорусі з міжнародних спортивних організацій, позбавлення їх спортсменів права брати участь у міжнародних змаганнях, а також позбавлення права проводити міжнародні змагання на території цих країн. Санкції проти агресора та її соратника застосували більше 100 міжнародних федерацій та асоціацій в олімпійських, неолімпійських, паралімпійських та дефлімпійських видах спорту.

Серед нещодавніх обмежень, зокрема, й недопущення футбольної збірної росії до відбірного турніру на чемпіонат Європи 2024 року. Також, раніше ми повідомляли, що до бойкоту російських і білоруських спортсменів закликають й українські паралімпійці.

Міжнародний спортивний бан спортсменів росії та білорусі, безумовно, триватиме й надалі до повної та беззаперечної Перемоги України у війні з російськими загарбниками!