Президент МОК зробив скандальну заяву щодо росіян та білорусів

08.05.2023 10:05   -
Президент МОК зробив скандальну заяву щодо росіян та білорусів
Фото: МОК

Очільник Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив, що докладе максимум зусиль, аби повернути російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Скандальну заяву президент МОК зробив під час своєї робочої поїздки до Китаю минулого уїк-енду. Зокрема він зазначив, що МОК приймає усі засоби для повернення росіян та білорусів до міжнародних змагань, адже це може посприяти «об’єднанню світу»…

«Зараз ми докладаємо всіх зусиль, щоб виконати місію, реалізувати пропозиції олімпійського руху, повернувши спортсменів з російськими чи білоруськими паспортами на міжнародні змагання. Ми дуже тісно співпрацюємо та обмінюємося думками з міжнародними федераціями, які на цю мить відповідають за проведення своїх змагань. Ми дуже сподіваємося, що ця місія може бути виконана на умовах, які були встановлені, щоб спортсмени з цих двох країни брали участь у змаганнях у нейтральному статусі, щоб ми могли справді об’єднати весь світ на Олімпійських іграх у Парижі» – цинічно заявив голова Міжнародного олімпійського комітету.


Також Томас Бах прокоментував численні звернення до МОК і міжнародних організацій урядів та політиків з багатьох країн світу з приводу не допускати до міжнародних стартів представників країн-агресорів, які розв’язали криваву війну в Україні. Так, нещодавно ми повідомляли, що з таким закликом до МОК звернулися міністри 35 країн світу, а раніше й депутати Європарламенту. В Україні про не допуск росіян та білорусів до міжнародних змагань неодноразово заявляли Президент України Володимир Зеленський, Верховна рада України, Міністерство молоді та спорту, НОК України, місцеві ради, в тому числі, й депутати Харківської міської ради.

Втім, на думку голови Міжнародного олімпійського комітету такі звернення на рішення МОК вплинути не можуть.

«Думаю, що уряди мають право висловлювати свою позицію. Але ми повинні бути дуже твердими, щоб ці рішення (стосовно допуску атлетів з рф та білорусі – прім. ред.) ухвалювалися лише відповідними спортивними організаціями», – резюмував Томас Бах.

Відзначимо, що з початку повномасштабної війни в Україні Міжнародний Олімпійський комітет рекомендував не допускати атлетів з рф та білорусі до світових турнірів. Причому влітку минулого року президент Міжнародного Олімпійського комітету Томах Бах приїжджав з візитом до Києва, під час якого зустрічався з Володимиром Зеленським. Тоді сторони підтвердили необхідність продовження міжнародних зусиль для того, щоби представники країн-агресорів не могли брати участі в міжнародних спортивних змаганнях та збільшення для них спортивних санкцій.

Однак на початку нинішнього року МОК змінив своє рішення, а наприкінці березня були опубліковані оновлені рекомендації, згідно з яких міжнародним федераціям дозволяється допускати російських та білоруських спортсменів до міжнародних турнірів у нейтральному статусі.

В Україні відповіддю на нову позицію МОК стала заборона українським спортсменам виступати на міжнародних змаганнях, до яких допущені атлети з рф та білорусі.

ОСТАННІ НОВИНИ