Міжнародна федерація легкої атлетики відновила роботу фонду для підтримки українських спортсменів

09.05.2023 10:55   -
Міжнародна федерація легкої атлетики відновила роботу фонду для підтримки українських спортсменів
Photo by Michael Steele/Getty Images

Метою Фонду стане допомога українським легкоатлетам під час війни в Україні з російськими загарбниками, щоби спортсмени мали змогу продовжувати тренування та виступати на світових змаганнях. Крім цього, частину коштів у World Athletics планують спрямувати на придбання спортивного обладнання та легкоатлетичного інвентарю. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Як відзначається на офіційному сайті Міжнародної федерації легкої атлетики (World Athletics) Український благодійний фонд було засновано спільно з Міжнародним фондом легкої атлетики (IAF) і членами Асоціації Діамантової ліги. Він був створений у квітні минулого року і надавав підтримку провідним українським атлетам, в тому числі, й у підготовці до минулорічного чемпіонату світу з легкої атлетики. Також Фонд допомагав родинам українських атлетів.

Наразі роботу Українського фонду за рішенням World Athletics відновлено, на даний момент на його рахунку вже є 190 тисяч доларів США, а пріоритетними напрямками роботи Фонду цього року стануть:

  • Оплата проїзду та проживання провідних українських атлетів на тренувальних зборах у літній сезон;
  • Оплата проїзду та проживання офіційних осіб і спортсменів, які не мають квот, для участі в Чемпіонаті світу з легкої атлетики в Будапешті (19-27 серпня) та першому чемпіонаті світу з шосейного бігу в Ризі (30 вересня-1 жовтня)
  • Придбання обладнання (зокрема для стрибків з жердиною), яке було знищено під час російських ракетних атак.
    Крім підтримки провідних українських спортсменів, які пройшли кваліфікацію, або мають вірогідний шанс відібратися на цьогорічні чемпіонати світу в Будапешті та Ризі, Український фонд також буде розглядати запити Української Федерації легкої атлетики на фінансування конкретних заходів, таких як витрати на тренувальні табори, закупівлю легкоатлетичного обладнання або проїзд і проживання офіційних осіб та допоміжного персоналу на інші міжнародні змагання з легкої атлетики.

Президент World Athletics, дворазовий олімпійський чемпіон Себастьян Коу коментуючи відновлення роботи Українського фонду підкреслив, що минулого року завдяки благодійній підтримці вдалося відправити сильну українську команду на чемпіонат світу, на якому українці здобули дві нагороди.

«І ми хочемо, щоб українські спортсмени й надалі мали такі ж можливості конкурувати та досягти успіху. Вони потрапили в жахливу ситуацію після російського вторгнення в Україну. Цього року фонд надасть їм подальшу підтримку, щоб вони мали стабільність і безпеку, могли готуватися до міжнародних змагань та гідно представляти свою країну. Що стосується навмисного знищення українських легкоатлетичних споруд та обладнання – це серйозний наступ на доступність нашого виду спорту. Ми зробимо все можливе, щоб легка атлетика вижила і відновилася в Україні» – наголосив очільник World Athletics.

Робота Українського благодійного фонду розрахована до 31 грудня 2023 року. Очікується, що цього року фінансова підтримка може знадобитися до 100 членів української легкоатлетичної спільноти.

Відзначимо, що до складу національної збірної України з легкої атлетики входять й харківські спортсмени. Зокрема, й Катерина Табашник, яка цього року здобула бронзову нагороду в секторі для стрибків у висоту на чемпіонаті Європи в приміщені у Стамбулі. Цю нагороду вона присвятила пам’яті своєї мами. Як ми повідомляли раніше, мати титулованої харківської легкоатлетки загинула в серпні минулого року під час ракетного обстрілу Харкова російськими загарбниками…

Також нагадаємо, що про підтримку провідних українських спортсменів заявила й Німеччина, яка безкоштовно надасть їм свої тренувальні та олімпійські спортивні бази для підготовки до Олімпійських та Паралампійських ігор 2024 року в Парижі.

ОСТАННІ НОВИНИ