Міністри 35 країн звернулися до МОК щодо допуску російських та білоруських спортсменів до світових змагань

05.05.2023 11:47   -
Міністри 35 країн звернулися до МОК щодо допуску до змагань російських та білоруських спортсменів
Фото: Getty Images

Представники 35 країн підписали спільну заяву до Міжнародного олімпійського комітету стосовно перегляду останніх рекомендацій, які дозволяють атлетам з рф та білорусі виступати на міжнародних змаганнях у нейтральному статусі. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Відповідний лист підписали міністри та посадові особи, які відповідають за розвиток спорту з Австралії, Австрії, Албанії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Греції, Данії, Естонії, Ісландії, Іспанії, Ірландії, Італії, Канади, Кіпру, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Нідерландів, Німеччини, Нової Зеландії, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Кореї, Словаччини, Словенії, США, України, Фінляндії, Франції, Чехії, Хорватії, Швеції та Японії.

Від України свій підпис під спільною заявою поставив міністр молоді та спорту, голова Національного Олімпійського комітету, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт.

У звернені до Міжнародного олімпійського комітету зокрема наголошується, що російській державі, яка двічі порушила олімпійське перемир’я, не можна дозволяти використання спорту для легітимізації її варварського вторгнення в Україну. Тоді як білоруська держава не мусить мати можливості використати спорт для легітимізації своєї співучасті у загарбницькій війні росії. Також у документі зазначається, що все ще залишаються відкриті питання, не лише щодо військових зв’язків атлетів, державного фінансування, визначення того, що таке команди, але й стосовно механізмів забезпечення виконання останніх рекомендацій МОК.

«Ми ще раз підкреслюємо, що наша позиція не є дискримінація проти окремих осіб на підставі їх паспорта, і ми поважаємо права всіх спортсменів на ставлення без жодної дискримінації відповідно до Олімпійської хартії. Ми зосереджені на чесних спортивних змаганнях, а також на те, щоб російські і білоруські спортсмени ні в якому разі не виступали як представники своїх держав, чого МОК також прагне забезпечити своїми рекомендаціями. Повністю поважаючи автономію спортивних організацій, ми будемо уважно спостерігати за виконанням рекомендацій МОК і міжнародними спортивними федераціями протягом найближчих тижнів. Якщо ці проблеми не будуть вирішені, ми очікуємо, що МОК перегляне свій підхід», – йдеться у спільній заяві представників 35 країн світу.

В українському Міністерстві молоді та спорту, коментуючи даний документ, зазначили, що продовжать вести роботу, щодо повного відсторонення російських та білоруських атлетів від міжнародних змагань, поки триває війна в України.

«Вважаємо за необхідне нагадати, що кожного дня російські військові продовжують атакувати цивільну інфраструктуру України, у тому числі спортивні споруди, та вбивати українців, у тому числі українських спортсменів. Мільйони громадян України, включно зі спортсменами та їхніми родинами, були змушені залишити свої домівки через російську окупацію. Багато спортсменів з України досі не можуть брати участь у спортивних змаганнях через напад росії на їхню країну.
Немає жодної причини відходити від режиму виключення для російських і білоруських спортсменів, встановленого МОК більше року тому, відразу після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ми глибоко переконані, що зараз не час розглядати питання про повернення російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри в будь-якому статусі», – йдеться у коментарі Мінмолодьспорту.


Також нагадаємо, що з середини квітня українським спортсменам офіційно заборонено виступати на міжнародних змаганнях, до яких, згідно останніх рекомендацій МОК, були допущені російські або білоруські атлети

ОСТАННІ НОВИНИ