Кабмін заборонив українським спортсменам виступати на міжнародних турнірах за участю росіян

03.04.2023 09:42   -
Кабмін заборонив спортсменам виступати на турнірах за участю росіян
Фото НОК України

Відповідне рішення Уряду озвучив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов в ефірі телемарафону «Єдині Новини». Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Зокрема Міністр Кабінету Міністрів України зазначив, що протокольне рішення, яке ухвалив Уряд України, було подане за пропозицією Міністра молоді та спорту України, президента НОК України Вадима Гутцайта. Це рішення поширюється на усі міжнародні змагання, включно з відбірковими турнірами на найближчу літню Олімпіаду-2024.

«На засіданні Уряду прийнято протокольне рішення на пропозицію колеги Гутцайта, що ми беремо участь у змаганнях тільки там, де немає росіян. Відповідно, участь поза цими критеріями може бути основою для федерацій позбавлення статусу національних», — підкреслив Олег Немчінов.

Така позиція українського Кабміну – це відповідь на оновлені рекомендації МОК щодо участі в міжнародних змаганнях спортсменів з росії та білорусі. Адже згідно з нещодавнім рішенням Виконкому МОК, міжнародним федераціям рекомендовано повертати атлетів з рф та білорусі у нейтральному статусі хоч і за певних умов.

Міністерство молоді та спорту, а також НОК України поки не прокоментували рішення Уряду стосовно заборони українським спортсменам виступати на змаганнях, на яких будуть допущені представники країн-агресорів.

Серед самих вітчизняних спортсменів, українських федерацій, а також шанувальників спорту позиція Уряду щодо цього питання визвала неоднозначну реакцію. А олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби та народний депутат України Жан Беленюк закликав міністра молоді і спорту України та президента НОК Вадима Гутцайта провести прес-конференцію з поясненням останніх рішень Кабміну для спортсменів і суспільства загалом.

До цього рішення Кабміну в Україні діяли схожі рекомендації Національного Олімпійського комітету країни. Нагадаємо, що свою думку з цього приводу висловила й титулована українська тенісистка, екс-третя ракетка світу, почесна мешканка Харкова Еліна Світоліна. Вона заявила, що за таких умов, теніс, як вид спорту взагалі може закінчитися в Україні.

Також раніше ми повідомляли, що Міжнародний олімпійський комітет, хоч і рекомендує тепер допускати представників країн-агресорів до міжнародних змагань у нейтральному статусі, але поки не прийняв остаточне рішення щодо участі спортсменів з рф та білорусі в наступних літніх Олімпійських іграх 2024 року.

ОСТАННІ НОВИНИ

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.