Футбол в умовах війни. Після зимової паузи сьогодні стартує УПЛ

27.02.2023 09:30   -
Футбол в умовах війни. Після зимової паузи сьогодні стартує УПЛ
Фото: ФК «Металіст 1925»

В понеділок 27 лютого поновлюється чемпіонат України з футболу серед команд Прем’єр-ліги. А відкриється друга частина УПЛ поєдинком, в якому «Олександрія» буде приймати харківський «Металіст 1925». Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Згідно з календарем, поновлення матчів Прем’єр-ліги повинно було відбутися найближчої п’ятниці, тобто 3 березня, коли стартує 16 тур нинішнього чемпіонату. Але після тривалої зимової паузи національний турнір з футболу розпочнеться трохи раніше, адже «Олександрія» та «Металіст 1925» сьогодні зіграють перенесений матч 6-го туру, який мав відбутися у Києві ще 10 жовтня минулого року.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Проте у заплановані терміни цей поєдинок не вдалося зіграти. Він був відмінений рішенням Київської обласною військовою адміністрацією через масований ракетний обстріл у той день з боку російських загарбників… Причому вперше рішення про скасування матчу приймала не УПЛ, а місцева влада.

Таким чином, саме «Олександрія» та «Металіст 1925» сьогодні поновлять футбольний сезон після зимових канікул, а сама зустріч тепер пройде в місті Олександрія на місцевому стадіоні «Ніка». Початок гри о 13:00.

До речі, якщо б цей матч було зіграно 10 жовтня, то діями харківської команди на тренерському містку тоді би ще керував Валерій Кривенцов. Але наразі у «Металіста 1925» в.о. головного тренера є добрий знайомий харківським вболівальникам Едмар Галовський, і саме він готував команду до весняної частини УПЛ. Під керівництвом Едмара «Металіст 1925» провів на зимових навчально-тренувальних зборах у Туреччині дев’ять контрольних поєдинків, в яких харків’яни одержали чотири перемоги, двічі зіграли внічию і в трьох поєдинках зазнали поразки.

У турнірній таблиці «Олександрія» посідає зараз 5 місце (маючи в активі 24 очки), «Металіст 1925» розташувався на сьомій позиції (18 очок).

Відзначимо, що через війну в Україні, яку розв’язала росія за підтримки булорусі, матчі нинішнього чемпіонату України з футболу проходять без глядачів і у тих регіонах, де не має активних бойових дій. Головною умовою є наявність на стадіонах місць для укриттів. Під час повітряних тривог поєдинки зупиняються — футболісти, тренери і весь персонал мають оперативно пройти до укриття. Також на матчах обов’язково повинні бути присутні бригади медиків і ДСНС та представники місцевих військових адміністрацій.

Нагадаємо, що першим матчем в історії українського футболу, який був вимушено призупинений через загрозу ракетних обстрілів під час війни стала гра стартового туру УПЛ між львівським «Рухом» та ще однією харківською командою – «Металістом». Той поєдинок довелося тричі призупиняти на тривалий час через сирени повітряної тривоги, які лунали у Львові. Тому гра «Руха» та «Металіста», з урахуванням усіх вимушених перерв через загрози ракетних обстрілів з боку російського агресора, сумарно тривала майже чотири з половиною години! До речі у неділю 5 березня ці команди повинні зустрітися знов, на цей раз в рамках 16 туру УПЛ. В цей же день «Металіст 1925» проведе свій вже другий матч на цьому тижні, зігравши в неділю із «Шахтарем».

ОСТАННІ НОВИНИ