Чемпіонат України з шорт-треку вперше пройде в іншій країні

20.03.2023 13:30   -
Чемпіонат України з шорт-треку вперше пройде в іншій країні
Фото: dmskh.gov.ua

До повномасштабної війни з російськими загарбниками майже всі національні змагання з шорт-треку приймав харківський зимовий палац спорту «Салтівський лід». Цього року головні змагання серед українських майстрів шорт-треку відбудуться в Польщі. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Чемпіонат України з шорт-треку пройде вже на цьому тижні, а саме 21 та 22 березня, в польському місті Ополе на місцевій льодовій арені «ТорОпол».

Всю організацію та проведення змагань з цього зимового олімпійського виду спорту повністю взяв на себе Польський ковзанярський союз, який також забезпечить суддівство та надасть технічне забезпечення.

Крім того, чемпіонат України з шорт-треку пройде у Польщі з використанням електронної системи хронометражу, фотофінішу та транслюватиметься наживо.

Як розповів у телефонній розмові президент Харківського обласного відділення Федерації ковзанярського спорту України, тренер збірної України з шорт-треку Віталій Сівак, нинішні змагання в Польщі відбудуться у трьох вікових групах – дорослі, юніори та юнаки (дівчата). Від Харкова у чемпіонаті України на польському льоду візьмуть участь 24 спортсмена. Загалом за нагороди будуть змагатися 47 учасників.

За підсумками чемпіонату будуть сформовані національна, юніорська та юнацька збірні України для подальших виступів у міжнародних стартах.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Відзначимо, що після початку повномасштабної війни з рф саме Польща прийняла у себе більшість українських спортсменів з шорт-треку, зокрема й з Харкова, надала їм свої тренувальні бази, житло та харчування.

Також нагадаємо, що минулого року, саме 24 лютого, тобто, у перший день війни, у Харкові мав теж розпочатися чемпіонат України з шорт-треку. Як тоді розповідав Віталій Сівак, ЧУ-2022 мав відбутися у Палаці спорту «Салтівський лід», і для лідерів української збірної національний турнір повинен був стати генеральною репетицією перед чемпіонатом світу-2022. Але війна порушила всі плани. Головні складнощі у перші дні війни були з іногородніми учасниками, які хотіли повернутись додому. На щастя, їх змогли вирішити. Так, киянам тоді допоміг один із батьків спортсмена їхньої команди, який приїхав на своєму мікроавтобусі. Транспорт був розрахований на 8 осіб, а поїхали в ньому 15. Судді з Києва того дня не змогли виїхати, залишилися в готелі, а надалі зуміли поїхати з Харкова лише за півтора тижні. Їх евакуація до залізничного вокзалу була складною, готель був на Салтівці, виїжджали звідти під обстрілами, але врешті решт і вони таки зуміли дістатися додому…

Також нагадаємо, що харківська зимова арена «Салтівській лід» у квітні минулого року зазнала значних руйнувань після ракетного обстрілу з боку російських агресорів. Наразі ж спорткомплекс уже потроху починають відновлювати.

Звичайно, що у нинішніх реаліях, проведення чемпіонату України з шорт-треку в Польщі це вимушений і поки найкращий варіант. Але ми, безумовно, віримо та сподіваємось, що всі наступні українські змагання з цього видовищного та швидкісного зимового виду спорту обов’язково будуть проходити вже в Україні, в тому числі, й у Харкові, після головної та беззаперечної Перемоги у війні з російськими інтервентами.

ОСТАННІ НОВИНИ