У Харківській області розмінували 42 тисячі вибухонебезпечних предметів

21.11.2022 13:05   -
На Харківщині розмінували 42 тисячі вибухонебезпечних предметів

З моменту деокупації населених пунктів Харківщини піротехнічні підрозділи ДСНС України ліквідували вже понад 42 000 вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляють Харьковские известия.

Починаючи з 8 вересня піротехніки приступили до гуманітарного розмінування звільнених населених пунктів Харківщини. З того часу вони обстежили 1541 га території, 230,7 км автомобільних доріг, 486,6 км ЛЕП, 153,9 км залізничних колій та 183,5 км газопроводів. Загалом виявлено та знешкоджено 42 296 вибухонебезпечних предметів. Це міни, вибухівки, снаряди і ракети, що не розірвались, міни-пастки тощо.

Лише за добу 20 листопада піротехніки обстежили 1,49 га території, 0,15 км ЛЕП в Харківському, Ізюмському, Бгодухівському та Чугуївському районах, де виявили та знешкодили 86 одиниць ВНП. До робіт залучалося 22 піротехнічних розрахунки ДСНС у складі 114 осіб особового складу та 44 одиниці техніки.

Читайте також: На околицях Харківщини знайшли мінний коридор, який залишили окупанти

Харків’ян попереджають, у разі виявлення підозрілого предмету або вибухівки одразу повідомляти за номером телефону – “101”.

Категорично забороняється:

  • торкатися предмету і пересувати його;
  • користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Раніше ми повідомляли про те, що Харківщину визнали найбільш забрудненою вибухонебезпечними предметами.