У боях з окупантами в одному бою загинули два харківські спортсмени…

24.01.2023 10:30   -
У боях з окупантами під Соледаром загинули харківські спортсмени

Захищаючи Україну від російських інтервентів, свої життя віддали провідні харківські альпіністи Олександр Заколодний та Григорій Григор’єв. Вони загинули в одному бою під Соледаром Донецької області. Про це повідомляють «Харьковские известия».

Одним з перших сумну новину на своїй сторінці у Фейсбуці оприлюднив президент Федерації альпінізму та скелелазіння Харківської області Геннадій Копійка.

«Сумна новина прийшла до Харківського клубу альпіністів. 21 січня у битві під Соледаром проти російських окупантів загинули наші друзі, члени нашого клубу Олександр Заколодний та Григорій Григор’єв. Вони були друзями по життю, обом було по 35, вони разом тренувалися, змагалися та їздили в гори. У перші дні військового вторгнення вони разом добровільно пішли захищати українську землю, разом воювали у Спеціальному підрозділу та загинули поруч в одному бою. Нажаль, бій був тяжкий і товариші не змогли забрати тіла загиблих. Тому є надія, але вона мізерна… Інформація буде доповнюватись.

Світла пам’ять героям!», – написав у своєму пості очільник обласної федерації альпінізму та скелелазіння.

Також Геннадій Копійка розповів про спортивні звитяги та здобутки кожного із загиблих спортсменів та надав у своєму пості реквізити для бажаючих надати фінансову допомогу сім’ям двох харківських альпіністів, які загинули захищаючи Україну від російських агресорів.

Олександр Заколодний (35 років)

Майстер спорту з альпінізму, Кандидат у майстри спорту зі скелелазіння та туризму.

Член збірної команди України з альпінізму.

Віце-президент Федерації альпінізму та скелелазіння України, голова комітету альпінізму

З 2013 року адміністратор харківського скелелазного центру «Вертикаль», де організував десятки змагань з техніки альпінізму та скелелазіння, тренував дітей. Мав вищу освіту за спеціальністю тренера (Харківська державна академія фізичної культури).

З 2008 року щорічно приймав участь у чемпіонатах України з альпінізму та міжнародних змаганнях, та майже у кожному змаганні займав призові місця.

За сходження на п’ять найвищих вершин Паміру та Тянь-Шаню отримав звання «Сніговий барс».

Сходження на восьмитисячники: Українська Національна експедиція 2010р. на в. Макалу (8481м),

Експедиції Харківського клубу альпіністів на в.Чо-ойю (8201м) та в. Нанга-Парбат (8126м).

Нагадаємо, що влітку 2013 року в базовому таборі Нанга Парбат терористи розстріляли 10 альпіністів, серед яких було троє харків’ян. Олександру завжди везло – він був в цей час на сходженні, але через 10 років не повезло – терористи вбили його на рідній землі…

Григорій Григор’єв (35 років)

Кандидат у майстри спорту зі скелелазіння, 2 розряд з альпінізму. Полюбляв різні активності: туризм, марафон, велосипед. Приймав участь у змаганнях з тріатлону.

Працював в Харківській міській раді над благоустроєм міста, багато виконував громадських справ, працюючи на скеледромі «Вертикаль», завжди допомогав на змаганнях в якості судді. Чесна добра порядна людина.

Останній допис в його стрічці фейсбуку датується 1 січня 2023 року. У відповідь на запрошення прийняти участь у міжнародному марафону після війни, Григорій відповів: «Я рад, что вы продолжаете наши традиции! Верю, что в этом году мы будем бегать вместе.»

Світла пам’ять героям…