Спецслужби рф намагалися отримати доступ до документації АЕС, яка розроблялася у Харкові

03.03.2023 09:40   -
Спецслужби рф цікавила документація АЕС, яка зберігалася у Харкові

У Харкові СБУ блокувала доступ російських спецслужб до проектної документації Запорізької та Південноукраїнської АЕС, що має стратегічне значення для їх безпечної експлуатації. Про це повідомляють  Харьковские известия.

Документація зберігалася у Харківському інституті “Енергопроект”, контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави.

В СБУ поступила інформація про спроби окремих громадян України та підконтрольних їм комерційних структур встановити контроль над інститутом, щоби отримати доступ до проектної документації АЕС.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

За даними слідства, до початку російської агресії у 2014 році майже третина акцій харківського проектного інституту перебувала у власності російської комерційної структури, яка у свою чергу пов’язана зі спецслужбами країни-агресора. Після кількох перепродажів через офшорні компанії, власниками цього пакету стали зазначені фізичні та юридичні особи України.

В результаті проведених слідчих дій Службою безпеки блоковано протиправні спрямування до проектної документації з боку спецслужб рф. Архівна документація вилучена, на неї судом накладено арешт.

Наразі СБУ встановила виконавців та замовників цієї оборудки. Відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство).

ОСТАННІ НОВИНИ