СБУ затримала колаборантів, які готували псевдореферендум на окупованій Харківщині (фото)

14.04.2023 13:43   -
Готували референдум на Харківщині: СБУ затримала колаборантів

Співробітники СБУ викрили двох організаторів псевдореферендуму про приєднання тимчасово окупованих територій Харківської області до росії. Про це повідомляють Харьковские известия

Зловмисниками виявилися 54-річна жінка та 43-річний чоловік – мешканці Вовчанського району. Колаборанти негативно ставилися до представників українських органів влади, правоохоронних структур та військовослужбовців Збройних Сил України.

За даними слідства, влітку 2022 року обидва колаборанти добровільно погодилися співпрацювати з окупантами та обійняли посади помічників начальника територіального управління при окупаційній адміністрації Вовчанського району Харківської області.

За кожним зі зловмисників була закріплена своя територія відповідальності у межах окремих сільських рад окупованого району.

На цих посадах вони організовували збори місцевого населення, де розповідали про прийняте рашистами рішення провести так званий “референдум” на захоплених територіях. Колаборанти агітували громадян брати участь у референдумі, не приховуючи, що справжньою метою є безальтернативне приєднання окупованих українських територій до складу рф. Також, вони підшукували кандидатів, які б погодилися працювати у фейкових виборчих дільницях, та збирали з них документи: заяви про згоду на призначення членом виборчкому, анкети, копії паспорту, документи про освіту та фотокартки.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Після деокупації населеного пункту оперативники спецслужби викрили протиправну діяльність колаборантів і встановили їх місцезнаходження.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом зловмисникам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 1 ст. 14 та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Наразі їм обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

За вчинення кожного з цих злочинів винним загрожує до 10 років позбавлення волі.

ОСТАННІ НОВИНИ