Прокуратура через суд зобов‘язала підприємство повернути гроші до бюджету

27.11.2022 14:00   -
Новини Харкова: прокуратура через суд повернула до бюджету понад 350 тис.грн

Суд задовольнив позов керівника Ізюмської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави до ТОВ про повернення надмірно сплачених коштів у сумі майже 350 тисяч гривень. Повідомляють Харьковские известия з посиланням на Харківську обласну прокуратуру.

Підставою для звернення з позовом до суду стали встановлені прокуратурою порушення у сфері публічних закупівель, що призвели до надмірного витрачання бюджетних коштів.

На початку 2019 року відділом освіти оголошено тендер на закупівлю бензину та дизельного палива у заклади освіти Ізюмського району на весь рік.

За результатами відкритих торгів переможцем визнано товариство з обмеженою відповідальністю з найбільш економічно вигідною ціновою пропозицією, з яким у подальшому укладено договір.

Читайте також: правоохоронці спільно з військовослужбовцями перевірили понад 3600 транспортних засобів.

Проте упродовж 2019 року підприємство поступово, шляхом укладання дев‘яти додаткових угод, підвищило ціну на бензин та дизельне паливо, що призвело до зменшення обсягів поставки товару та надмірного витрачання бюджетних коштів.

Укладення таких додаткових угод нівелює процедуру закупівель як інститут та спричинює шкоду інтересам держави, оскільки переможцем пропонується найнижча ціна, а потім упродовж року після проведення торгів додатковими угодами вона необґрунтовано суттєво підвищується.

Читайте також: на Харківщині поліція вилучила тіло чоловіка, якого вбили російські військові.

Як наслідок, заподіюється пряма шкода державі, оскільки кошти за поставлені товари фінансуються виключно за рахунок бюджетних коштів, а збільшення ціни за одиницю товару автоматично тягне за собою зменшення обсягів поставленого товару.

Під час розгляду позовної заяви Господарським судом Харківської області підтверджено незаконність укладання додаткових угод.

На цей час рішення суду набрало законної сили. Триває процедура стягнення надмірно сплачених бюджетних коштів.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли про те, коли може відродитися економіка України: прогноз експертів (відео).