Окупанти пошкодили понад тисячу об’єктів культурної інфраструктури України

05.03.2023 10:49   -
Новини України: окупанти пошкодили понад 1300 об'єктів культурної інфраструктури

Станом на 25 лютого 2023 року збитків зазнали 1322 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. Із них майже третина – зруйновані. Повідомляють Харьковские известия з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Разом з тим, за останній місяць загальна чисельність постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 51 одиницю, більша частина з яких припадає на Донеччину (33 одиниці або 65%) та Харківщину (9 одиниць або 18%). 

Загально найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура отримала у Донецькій, Харківській, Київській, Херсонській, Миколаївській та Луганській областях. 

Пошкоджень і руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, заклади мистецької освіти (мистецькі школи і коледжі) на території 199 ТГ (13,5%) у Вінницькій (2% ТГ), Дніпропетровській (13%), Донецькій (85%), Житомирській (12%), Закарпатській (2%), Запорізькій (27%), Київській (27%), Луганській (42%) Миколаївській (42%), Одеській (3%), Сумській (41%), Харківській (36%), Херсонської (29%), Хмельницькій (2%), Черкаській (3%), Чернігівській (14%) областях та м. Києві. 

Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 623; 
  • бібліотеки – 508; 
  • музеї та галереї – 69;
  • театри та філармонії – 22; 
  • заклади мистецької освіти – 100.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади – 47% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків. 

Наразі майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Через це неможливо порахувати точну кількість об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації,- зазначили в Міністерстві.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли про те, що слідчі фіксують наслідки ворожих обстрілів на території Харківщини.