На околицях Харківщини знайшли мінний коридор, який залишили окупанти (фото)

21.11.2022 11:37   -
На околицях Харківщини знайшли мінний коридор окупантів

У населених пунктах Шопіно, Токарівка та Гоптівка на Харківщині нацгвардійці та військова контррозвідка знайшли міни МОН-90, МОН-50, фугасів та ОЗМ-72. Про це повідомляють Харьковские известия.

«Спільно з командиром батальйону було здійснено виїзд на місце розташування, де вказали місцеві жителі, закладки цих мін та фугасів. При виїзді виявили МОН-90, обстежили її, зняли та знешкодили підривник. Потім з інструкторами виявили інші міни, але через те, що це було безпосередньо в населеному пункті – викликати саперів та чекати на них несло загрозу для цивільних», – наголосив оперативний співробітник контррозвідки «Куба».

Військові стверджують, що якби мінний коридор спрацював — під вогневе ураження потрапило б мирне населення. Тому військовослужбовцями було прийнято рішення самостійно утилізувати міни.

«Ми робили розвідку місцевості – шукали де раніше були склади або розміщення особового складу противника, поспілкувалися з місцевим населенням та з’ясували де дислокувалися окупанти. Після пересування по населеному пункту знайшли міну МОН-90 встановлену противником, вона була встановлена на дистанційному підривнику. Міни йшли ланцюгом, окупанти зробили коридор для проходження наших сил і у разі входу до населеного пункту, вони б підірвали особовий склад та техніку. Також ми знайшли фугас і розмінували його для подальшого застосування у наших інтересах», – зазначив нацгвардієць Вадим.

Читайте також: У Харківській області на мінах підірвалися працівники залізниці та комунальники

МОН-90 – це радянська протипіхотна міна направленої дії, призначена для ураження особового складу противника готовими уламками на відстань до ста метрів.

«Окрім МОН-90 та МОН-50 ми знайшли п’ять ОЗМ-72 – це вистрибуючі міни, їх ще називають «міна-жаба», вона викидає бойову частину до метру в висоту і спрацьовує в повітрі. Також під час проходження мінним коридором ми знайшли фугасний снаряд, який був начинений двома кілограмами тротилу і саморобний вибуховий пристрій з цвяхами та патронами», – зазначив нацгвардієць «Адістрон».

Розміновані міни нацгвардійці забрали з собою, щоб потім поставити їх на кордоні та використовувати з метою мінування прикордонної території перед своїми позиціями, аби усунути можливий прорив чи наступ противника.

На околицях Харківщини знайшли мінний коридор окупантів

Раніше ми повідомляли про те, що поліцейські продовжують нести службу за місцями дислокацій.