Махінації на мільйон гривень: у Харкові викрито групу шахраїв

05.09.2022 16:45   -
Новини Харкова: прокуратура викрила групу шахраїв з платіжними терміналами

Зусиллями правоохоронців викрито групу осіб, яка протягом 2021-2022 року діяла на території міста Харкова, за цей час шахраї встигли заволодіти більш ніж 1 мільйоном гривень. Повідомляють Харьковские известия з посиланням на Харківську обласну прокуратуру.

Члени організованої групи реєструвались у якості фізичних осіб-підприємців та складали підроблені документи на ведення підприємницької діяльності, пов’язаної з продажем різних товарів, зокрема книг, спортивного інвентаря, товарів для книг, а також наданням послуг з оренди транспортних засобів, комп’ютерного програмування тощо.

Псевдопідприємці укладали договори еквайрингу з банківськими установами та отримували мобільні платіжні термінали. Шахрайська схема полягала у зловживанні довірою банку.

Зловмисники використовували банківські картки, якими оплачували «товари» через мобільні платіжні термінали, а потім оформлювали процедуру повернення товару. Банківська установа перераховувала на рахунок «покупця» кошти за нібито повернутий товар.

Фізичні особи-підприємці щоденно мали подавати до банку звіт про всі випадки безготівкового повернення коштів покупцям за повернутий товар, щоб банк у подальшому утримав ці гроші з рахунку ФОПа, але шахраї таких звітів не подавали і привласнювали гроші собі.

Крім того, шахраї придбали на чорному ринку дані для доступу до зламаних банківських карток іноземних громадян. Зловмисники «оплачували» ними товари і послуги через наявні у них мобільні платіжні термінали, а потім виводили гроші на особисті рахунки.

Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу підозрюваним у вигляді тримання під вартою.

Викриття злочину проводилось спільно з Харківським управлінням кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України та слідчими слідчого управління ГУНП в Харківській області.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Харкові затримали проросійського пропагандиста.