Майже в кожному звільненому населеному пункті Харківщини виявлено приміщення для катування (фото)

25.09.2022 12:15   -
Поліції ще відомо про місця масового захоронення (фото)

Правоохоронці продовжують фіксувати та документувати злочини російської федерації у всіх деокупованих населених пунктах Харківщини. Повiдомляють Харьковские известия з посиланням на ГУНП.

За тиждень роботи на місці масового поховання в Ізюмі поліція вилучила 447 тіл загиблих. Серед ексгумованих 194 чоловіки, 215 жінок, 22 військових, 5 дітей, а також рештки осіб, стать яких не визначена. Частина тіл мали сліди катувань.

За словами начальника ГУНП в Харківській області Володимира Тимошка, в Ізюмі знайдено два приміщення для катування.

Хочу сказати, що приміщення для катування були виявлені майже в кожному звільненому населеному пункті на Харківщині, – додав Володимир Тимошко. – Це Балаклея, Ізюм, Козача Лопань, Куп’янськ, Вовчанськ. Саме зараз слідчі Нацполіції здійснюють огляд однієї з катівень в місті Вовчанськ.

Поліції ще відомо про місця масового захоронення людей, де поховані більше 100 осіб. Однак всі ці місця заміновані. Поліцейські по кілька днів працюють над розмінуванням одного місця масового захоронення осіб.

У нас є люди, яких примушували копати могили. Ці поховання поліція знайшла саме по свідченням людей. Без відома окупаційних властей місцеві мешканці не могли поховати тіла загиблих. Такі факти мали місце лише там, де жителі ховали тіла на своїх подвір’ях, – розповів очільник обласного главку поліції.

Станом на 23 вересня у кримінальному провадженні поліцією оглянуто 447 тіл. Призначені судово-медичні та молекулярно-генетичні експертизи. Проводиться робота щодо пошуку близьких родичів осіб, імена та прізвища яких були зазначені у місці поховання.

Володимир Тимошко також зазначив, що працівники поліції оглядають тіла російських військових. Відбирають необхідні зразки, щоб в подальшому їх тіла могли ідентифікувати родичі з рф. Водночас військові росії кидали тіла наших бійців в одну яму та закидували землею.

Ось приклад відношення нас до їхніх загиблих, а їх до нас. Треба розуміти, що ми маємо справу з варварами, – зазначив Володимир Тимошко.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов зауважив, що кожна могила – це окрема історія. Наразі слідство опитує світків та працівників, які працювали безпосередньо на місцях подій.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про обстріл у Куп’янському районі на Харківщині: є постраждалі.