Катували, били, вимагали гроші: рашисти утримували в полоні на Харківщині сім громадян Шрі-Ланки

19.09.2022 09:18   -
Війна Харків: Рашисти утримували в полоні сім громадян Шрі-Ланки

Військові армії рф утримували в полоні на Харківщині сім громадян Шрі-Ланки. До полонених окупанти застосовували катування та тортури. Про це повідомляють Харьковские известия.

Семеро іноземців віком від 20 до 40 років прибули в Україну за три тижні до повномасштабного вторгнення росії. Частина з них приїхала на навчання в Куп’янському училищі, частина працювати. Жити збиралися у орендованому будинку в Куп’янську.

Коли почалася війна, іноземці вирішили евакуюватися та пішли пішки у Харків. На першому ж блокпосту, який вже займали російські війська, їх затримали, зв’язали руки та закрили очі. Після чого увезли в невідомому напрямку.

Як з’ясувалося, їх привезли до міста Вовчанськ. До 10 вересня іноземні громадяни перебували в полоні, де їх катували та постійно били. До іноземців рашисти застосували тортури. Одному чоловіку окупанти плоскогубцями відірвали нігті на великих пальцях ніг. Іншому також відірвали ніготь на нозі, затискали поміж дверей та били по голові. Про це свідчать шрами на голові за вухами. Що саме від них хотіли їх кати, в’язні не розуміли через мовний бар’єр. Єдине що, було зрозуміло: рашисти вимагали гроші.

Після деокупації Вовчанська та втечі рашистів, іноземці знову пішли до Харкова. Дійшли до готельного комплексу, де їх прихистив охоронець закладу. Він дав їм прихисток та повідомив про подію до поліції. Наразі громадяни знаходяться в одному з реабілітаційних центрів. Їм надана вся необхідна допомога.

За даним фактом проводиться досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Іноземні громадяни були допитані в якості потерпілих. Про дану подію сповістили консульство. Наразі призначено ряд судово-медичних експертиз. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, у Козачій Лопані на Харківщині поліцейські виявили катівню, де військові рф знущалися з громадян.