Застава на місцевих виборах зросте приблизно в 40 разів

15.01.2020 15:51   -
Автор:
У 2015 році партія, коли реєструвала список кандидатів у Харківську міськраду, мала заплатити дещо більше 52 000 грн., повідомляє www.chesno.org. Таку ж суму мав внести кандидат на посаду мера. Про це свідчить постанова ЦВК. Таким чином застава на місцевих виборах зросте приблизно в 40 разів, що суттєво ускладнить доступ до політики.
Сума застави для балотування списку партії у Харківську облраду ще більша – понад 3,8 млн грн.
Якщо для президентських і парламентських виборів законотворці розраховували розмір застави спираючись виключно на кількість мінімальних зарплат, то у випадку місцевих виборів розмір застави залежить від кількості зареєстрованих виборців. Таким чином у виборчому кодексі застосований різний підхід для формування розміру застави, що суперечить духу Виборчого кодексу.
Один із співавторів цієї правки, депутат попереднього скликання Олександр Черненко (колишній голова “Комітету виборців України”) пояснює, чому законотворці пішли на цей крок: “Те, що підписано було, — це були правки робочої групи. Ці правки, які виникли в ході дискусії на робочих групах, фактично, — це позиція робочої групи, яка працювала над кодексом… Якщо ви маєте шанс вийти і перемогти, то ці гроші, ви їх не викидаєте, а повернете. Це було, щоб убезпечитися від технічних кандидатів. Два мільйони для мера Харкова — це цілком реалістична і придатна сума. Для кандидатів в раду — це ж не для одного, а для списку вона теж нормальна. Ми дійшли такої формули”.
Законотворці ще мають час, щоб внести зміни до Виборчого кодексу, який нещодавно ухвалив парламент і наприкінці 2019 року підписав президент Володимир Зеленський.
Відзначимо, що на даний момент про намір балотуватися на посаду мера Харкова вже заявив чинний очільник міста Геннадій Кернес.