Співпраця України та Ізраїлю виходить на новий рівень

20.08.2019 09:50   -
Автор:
Результатами зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху президент України Володимир Зеленський поділився, зокрема, на своїй офіційній сторінці у Facebook: “По-перше, ми очікуємо ратифікації Угоди про вільну торгівлю новим складом Кнесету після виборів 17 вересня. Це збільшить обсяги торгівлі між нашими країнами. По-друге, підписано чотири важливі документи, які розширять контакти між Україною та Ізраїлем в освіті, культурі і спорті. Крім того, чекаємо на тісну співпрацю в агросекторі. По-третє, я запросив ізраїльські компанії приходити працювати в Україну: будувати дороги та інфраструктуру, вкладати в медицину, освіту, енергозбереження та, звісно, в ІТ. У наступні п’ять років ми будемо стрімко зростати, тож Україна сьогодні – найпривабливіше місце для стратегічних інвесторів. Разом із паном Прем’єр-міністром ушанували пам’ять жертв Голокосту в Бабиному Яру. Це – справа спільної пам’яті наших народів, справа майбутнього, у якому не буде місця нетерпимості та насильству. Україна має стати світовим брендом прогресу, інновацій та технологій. Цьому ми присвятимо п’ять найближчих років. Упевнений, що партнерство з Ізраїлем дасть нам можливість пришвидшити досягнення цієї мети”.
Крім того, під час зустрічі у Києві лідери також обговорили численні відмови громадянам України на в'їзд до Ізраїлю. За статистикою Державної прикордонної служби, 4,5 тисячі українцям відмовили у перетині кордону в 2017 році, 3,5 тисячі українців не пропустили в 2018 році, а зараз за півроку відвідати Ізраїль не змогли 2,5 тисячі українців. У той же час за минулий рік до України не змогли потрапити 220 осіб, цього року – 716 громадянам Ізраїлю було відмовлено у в’їзді, але з 24 липня жодної відмови з української сторони не було.
Зеленський та Нетаньяху домовилися вирішити проблему з відмовами українцям у візах до Ізраїлю. Сторони домовилися найближчим часом вирішити це питання.