Лідери місцевого самоврядування та експерти вдруге зробили спільну публічну заяву щодо змін до Конституції України

14.01.2020 16:42   -
Автор:
Підписанти спільної заяви взяли до відома той факт, що Офіс Президента врахував частину зауважень, на яких вони наголошували в аналітичній довідці, яка була додатком до першої спільної заяви, що випливає з доопрацьованого законопроекту «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади), оприлюдненого на сайті ВР 27 грудня 2019 року.
Наразі підписанти вимушені вчергове звертатись до центральних органів виконавчої влади, Офісу Президента України, особисто до Володимира Зеленського й до своїх західних партнерів з публічною заявою, оскільки ключова вимога попередньої спільної заяви щодо необхідності публічного обговорення проекту змін до Конституції України зі спільним напрацюванням виваженої редакції законопроекту, що було би нормальною практикою в демократичній країні, не зважаючи на велику кількість підписантів спільної заяви, не зважаючи на окремі заклики асоціацій місцевого самоврядування до спільного доопрацювання проекту змін, не зважаючи на аналогічні заклики представництва Європейської Комісії в Україні, Євродепутатів, Спецпредставника уряду Німеччини, а також Посольств Німеччини та Канади в Україні, була проігнорована.
Повний текст другої спільної заяви, а також весь список її підписантів міститься за посиланням.
Тим часом стало відомо, що ВР може зібратися на позачергове засідання для розгляду закону про децентралізацію. Про це заявив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.
За його словами, у фракції очікують, що Конституційний Суд надасть висновок стосовно законопроекту до початку наступної сесії парламенту.
Нагадаємо, перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко заявив, що якщо Верховна Рада не встигне вчасно прийняти закон про децентралізацію влади, це не вплине на терміни проведення місцевих виборів.