Задекларувати своI доходи

02.04.2013 00:07   -
Автор:

У держслужбовців залишилися лічені години, щоб вчасно задекларувати свої доходи.
Відповідно до Закону України від 07.04.11 № 3206‑VI «Про засади запобігання і протидії корупції» усі державні службовці зобов’язані щороку до 1 квітня подавати за місцем служби декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік.
Зокрема до переліку осіб, які зобов’язані звітувати, належать — посадові особи державних органів влади та місцевого самоврядування, військові Збройних Сил України, депутати рад усіх рівнів, судді, посадовці та службовці органів прокуратури, СБУ, митної та податкової служб.
Нагадаємо, що держслужбовці, які з поважних причин (відпустка у зв’язку з вагітністю, догляду за дитиною, тимчасова непрацездатність, перебування за межами України, перебування під вартою) не подали вчасно декларації, зобов’язані це зробити протягом 2013 року.
Не звільняються від такого звітування і ті державні службовці, хто звільняється з місця роботи — вони зобов’язані подати цю декларацію до розірвання трудового договору.
Слід зазначити, що за неподання або несвоєчасне подання декларації доведеться нести адміністративну відповідальність у вигляді штрафу (170–425 гривень).
Крім того, держслужбовцям варто знати, що в разі отримання ними доходів від надання в оренду майна, спадщини (окрім отриманої від родичів 1‑го ступеню споріднення), подарунків або, якщо загальна річна сума оподатковуваного доходу, отриманого від двох та більше податкових агентів, перевищила 120 мінімальних зарплат (128,76 тисяч грн.), вони мають до 1 травня 2013 року подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації ще й іншу декларацію — Декларацію про майновий стан та доходи (відповідно до Податкового кодексу України).
Більш детальніше про цьогорічну кампанію декларування дивіться на суб-сайті ДПС у Харківській області (банер «Декларування громадянами майнового стану і доходів»: http://kh.sts.gov.ua/.
ДПС у Харківській області