«Весна-2015», або Призов районного масштабу

25.03.2015 07:16   -
Автор:
Виклику на засідання призовної комісії Орджонікідзевського району підлягають призовники відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Призову на строкову військову службу підлягають придатні за станом здоров’я до військової служби в мирний час громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповниться 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.
Громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу, зобов’язані прибути до призовної дільниці за адресою: вул. Соколова, 7, з документами, що зазначені в повістках. Призовники, які не отримали особистих повісток для призову на строкову військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань, зобов’язані прибути до Орджонікідзевського районного військового комісаріату з 01 квітня 2015 року до 31 травня 2015 року, мати при собі документи, які посвідчують особу.
Усі особи призовного віку, які підлягають призову на строкову військову службу і тимчасово перебувають на території Орджонікідзевського району, зобов’язані негайно повернутися до місця постійного проживання та з’явитися у районний військовий комісаріат для проходження призовної комісії.
На підставі Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів, незалежно від їх підпорядкування та форми власності, зобов’язані відкликати призовників з відряджень для забезпечення своєчасного їх прибуття на призовну дільницю.
Громадяни, які ухиляються від призову і не з’являються за повісткою до військового комісаріату, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.
За ухилення від призову на строкову військову службу статтею 335 Кримінального кодексу України передбачено покарання обмеженням волі до трьох років, а за порушення правил військового обліку відповідно до Кодексу України «Про адміністративні порушення» ст. 210 передбачено накладення штрафу до трьох неоподатковуваних мінімумів.
Працівниками військової прокуратури здійснюється контроль за призовом та проводиться профілактична робота щодо виявлення правопорушень серед юнаків призовного віку.
Водночас триває призов громадян на військову службу за контрактом, вік — від 18 до 40 років. Тепер на військову службу за контрактом можуть вступити особи, які не відслужили строкову військову службу, але мають вищу або повну середню освіту.
Підвищено у 2 рази грошове забезпечення для військовослужбовців ВМС, високо мобільних десантних військ, частин спецпризначення, льотного та інженерно-технічного складу авіації (грошове забезпечення становить: за посадою солдата — від 3 тис. грн.; за посадою командира відділення — від 3,3 тис. грн.; за посадою головного старшини бригади — від 5,2 тис. грн.).
З 1 вересня (відповідно до постанови КМУ від 13.03.13 № 161) підвищено на 40 % грошове забезпечення усім військовослужбовцям. З 1 липня 2014 року — на 100 % (за мінімальною посадою — від 3000 до 5500 грн.).
Введено новий розпорядок дня та регламент службового часу (з двома вихідними днями на тиждень), що впорядковує заходи повсякденної діяльності.
Військовослужбовці за контрактом забезпечуються безкоштовними обідами в робочі дні (або, за бажанням, грошовою компенсацією у розмірі вартості набору продуктів на приготування обіду). Під час виконання заходів навчально-бойової підготовки у таборах та навчальних центрах вони забезпечуються триразовим харчуванням за рахунок держави (постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 року № 426).
Особи, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, можуть звернутися до Орджонікідзевського районного військового комісаріату за адресою: м. Харків, вул. Соколова, 7. Тел.: 93-00-40 , 93-41-55.