Шлюб — першооснова сiм’i

16.02.2015 07:54   -
Автор:
Шлюб — інститут, який регулює відносини між чоловіком та жінкою. Саме шлюб в людському суспільстві вважається єдино прийнятною, соціально схваленою та закріпленою законом формою.
Правове регулювання сімейних відносин є основним завданням Сімейного кодексу України, який визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов’язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім’ї та родичів.
Шлюб — це сімейний союз. Слово «сімейний» засвідчує, що шлюб створює сім’ю, а не спрямований на її створення.
У шлюбі можуть бути лише жінка та чоловік, тобто особи різної статі.
Необхідною ознакою шлюбу є його реєстрація державним органом реєстрації актів цивільного стану. Так званий «цивільний шлюб» — це побутова категорія, яка віддзеркалює наявність лише однієї ознаки шлюбу — сімейного союзу жінки та чоловіка. Відсутність державної реєстрації не робить цей союз актом цивільного стану, тобто шлюбом у правовому розумінні цього слова.
Жінка та чоловік у цьому союзі мають статус сім’ї, але не мають статусу подружжя.
Релігійний обряд шлюбу відбувається зараз в Україні повсюдно. Духовна велич храму чи навіть найменшої церковки з церковним співом, вінцями на головах наречених, добрими напутніми словами священика — все це робить вінчання незабутньою подією в житті. Однак релігійний обряд шлюбу не має правового значення. Релігійний обряд шлюбу, як і раніше, не створює прав та обов’язків подружжя, залишаючись особистою справою жінки та чоловіка. Особи, які після вінчання спільно проживають без реєстрації шлюбу, мають статус сім’ї, але не мають правового статусу подружжя.
Тобто тільки шлюб, з лише йому притаманними ознаками, неодмінно залишиться основною правовою формою організації сімейного життя жінки і чоловіка й надалі виконуватиме важливі соціальні функції.
Відповідно до положень Сімейного кодексу України умовами вступу в шлюб є взаємна вільна згода жінки та чоловіка на укладення шлюбу.
Ст. 27 Кодексу визначено, що державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей. Державна реєстрація шлюбу засвідчується свідоцтвом про шлюб, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.
Згідно зі ст. 30 Кодексу, наречені повинні повідомити один одного про стан свого здоров’я.
Присутність нареченої та нареченого в момент реєстрації їхнього шлюбу є обов’язковою.
Шлюб реєструється у приміщенні органу ДРАЦС після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. За наявності поважних причин керівник органу ДРАЦС дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку. За заявою наречених реєстрація шлюбу провадиться в урочистій обстановці.
Ст. 35 Кодексу закріплено право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу. Зокрема, наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами.
Попередньо записатись на прийом до відділу можна через мережу Інтернет в режимі он-лайн на сайті реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області.
Тетяна Вдовіна, начальник Червонозаводського відділу ДРАЦС РС ХМУЮ