Решение Харьковского городского совета № 948/12 от 19.12.2012

25.12.2012 09:10   -
Автор:

З метою впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій на території міста Харкова, підвищення ефективності використання об’єктів права комунальної власності, згідно Закону України «Про благоустрій населених пунктів», керуючись ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Харківська міська рада

ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Порядок утримання та розміщення лінійно-кабельних споруд та комунікаційного обладнання в місті Харкові згідно з додатком.
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії та секретаря Харківської міської ради.
Міський голова Г.А. Кернес


Додаток
до рішення 21 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 19.12.2012 року №948
«Про затвердження Порядку утримання та розміщення лінійно-кабельних споруд
та комунікаційного обладнання в місті Харкові»

Порядок
утримання та розміщення лінійно-кабельних споруд та комунікаційного обладнання в місті Харкові

1. Зазначені в даному розділі вимоги розповсюджуються на випадки розміщення (обладнання) кабельних ліній, абонентських відводів зв’язку та комунікаційного обладнання в житлових будинках, адміністративних, суспільно-побутових спорудах та інших об’єктах незалежно від підпорядкування та форми власності.

2. Розміщення (обладнання) кабельних ліній, абонентських відводів та комунікаційного обладнання у житлових будинках та інших об’єктах комунальної власності територіальної громади міста Харкова проводиться на підставі відповідних договорів, укладених з КСП «Інженерні мережі» та балансоутримувачем будинку.
3. До пристроїв зв’язку та сигналізації житлових та громадських будівель, вимоги до яких регламентовані нормативно-правовими актами у сфері будівництва та комунікацій, відносяться:
– телефонна розподільча мережа;
– мережа проводового мовлення;
– розподільча мережа «Інтернет»;
– антенна приймальна мережа телебачення та радіомовлення, включаючи системи колективного приймання телебачення, великі системи колективного телебачення та системи кабельного телебачення;
– системи пожежної сигналізації;
– системи охоронної сигналізації;
– електрочасові установки;
– системи домофонного зв’язку;
– системи диспетчеризації;
– системи радіозв’язку.
4. При проектуванні пристроїв зв’язку, сигналізації та диспетчеризації інженерного обладнання, крім вимог даного Порядку, слід виконувати вимоги ДБН В.2.2-15-1-2005 «Житлові будівлі. Основні положення», ВБН В.2.2.-45-1-2004 «Проектування телекомунікацій. Лінійно-кабельні споруди», Правил облаштування електроустановок та інших нормативних документів, на які є посилання в діючих нормативно-правових актах у сфері архітектури, будівництва та комунікацій.
5. Будівництво лінійно-кабельних споруд зв’язку має здійснюватися відповідно до вимог КНД 45-139, КНД 45-141 та Керівництва з будівництва лінійних споруд магістральних і внутрішньозонових кабельних ліній зв’язку, Загальної інструкції по будівництву лінійно-кабельних споруд міських телефонних мереж, ВБН 600 та інших нормативних документів, на які є посилання в діючих нормативно-правових актах у сфері архітектури, будівництва та комунікацій.
6. Кабельними підземними вводами комунікаційного призначення облаштовуються житлові, адміністративні, суспільно-побутові будівлі, приміщення, в яких число проектованих абонентських пристроїв більше трьох. У будівлях з кількістю абонентів три і менше абонентські пристрої допускається підключати до кабельної шафи, яка встановлюється на опорах повітряних ліній.
7. На опорах повітряних ліній зв’язку (ПЛЗ) допускається передбачати підвіску абонентських кабельних ліній:
– при телефонізації районів індивідуальної забудови;
– при переходах кабельних ліній через глибокі яри та ріки, які мають обривисті схили.
8. Необхідно передбачати заходи, що виключають несанкціоноване проникнення до монтажних розподільчих шаф й інших споруд, приміщень або до обладнання мереж зв’язку та сигналізації.
9. Усі види робіт з реконструкції та експлуатації комунікаційного обладнання зв’язку необхідно проводити з дотриманням правил пожежної безпеки, технічної безпеки та ін.
10. Забороняється:
1) перетинати автомобільні шляхи загального користування, лінії електропередач, трамвайні та тролейбусні лінії, дитячі заклади та майданчики, спортивні споруди та майданчики, місця скупчення людей при прокладанні кабелів зв’язку повітряним шляхом від однієї будівлі до іншої;
2) проходити через елементи фасадів, дахів, стін будівель та споруд (димарі, вентиляцію, канали димовидалення, фронтони, козирки, вікна, двері, люки виходу на покрівлю) кабелів зв’язку та абонентських ліній;
3) горизонтальна прокладка кабелів зв’язку та абонентських ліній на фасаді будівель на висоті більше 5-ти метрів;
4) розміщувати запаси кабелю поза розподільчої шафи;
5) використовувати в якості кріплення кабелів зв’язку та абонентських ліній:
– елементи кріплення контактних мереж електрифікованого транспорту та ліній електропередач;
– елементи облаштування автомобільних доріг (дорожні огорожі, світлофори, зупиночні пункти);
– елементи фасадів, дахів, стін будівель та споруд (димарі, вентиляція, канали димовидалення, фронтони, козирки, вікна, двері, люки виходу на покрівлю);
6) утримувати технічні засоби зв’язку (кабелі, елементи їх кріплення, розподільчі шафи та ін.), а також під’єднанні за їх допомогою технічні пристрої у неналежному стані (надрив та/або відсутність ізоляційної оболонки, наявність корозії та/або механічних пошкоджень, провисання дротів та/або намотування їх на опори освітлення або лінії електропередач). Дані елементи мають бути впорядковані;
7) прокладання комунікаційних мереж у житлових будинках та інших об’єктах комунальної власності територіальної громади міста Харкова без проекту та без відповідних договорів;
8) підключення електропостачання (електроживлення) комунікаційного обладнання без узгодження з балансоутримувачем.
11. По мосту кабелі повинні прокладатися в передбачених для цього конструкціях (виносних консолях, трубах, зовнішніх підвісках та ін.). Технологія прокладання кабелів по мостах та конструктивні рішення, які передбачаються для забезпечення прокладання кабелів, визначаються проектом та мають узгоджуватися з власниками моста.
12. Прокладка кабелю на переході, по можливості, повинна передбачатися повними будівельними довжинами. Оглядові пристрої кабельної каналізації на ділянках підходів до мостів повинні розташовуватися на мінімально можливих відстанях від його берегових опор.
13. Прокладені по мостах кабелі зв’язку повинні мати пластмасові, сталеві чи алюмінієві оболонки із шланговим пластмасовим покриттям.
Прокладання по мостах кабелів у свинцевих оболонках не допускається.
Директор Департаменту житлового господарства Р.Б. Нехорошков