Повторна видача документів про державну реєстрацію актів цивільного стану

05.10.2015 07:09   -
Автор:
Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичними представництвами та консульськими установами України.
Якщо оригінал свідоцтва про державну реєстрацію акта цивільного стану вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, повторна видача свідоцтва здійснюється відділами ДРАЦС на підставі актового запису цивільного стану, складеного як в електронному вигляді, так і на паперовому носії.
Повторна видача свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану у такому випадку здійснюється відділами ДРАЦС незалежно від місця державної реєстрації акта цивільного стану та місця проживання заявника.
Відділ ДРАЦС видає повторно свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану після безпосередньої перевірки відповідності відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян даним паперового носія актового запису цивільного стану або на підставі підтвердження про це відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем складання актового запису цивільного стану того самого дня при пред’явленні паспорта або паспортного документа.
Свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану видається повторно без підтвердження у разі зберігання актового запису цивільного стану на тимчасово окупованій території України або у районі проведення антитерористичної операції.
У разі внесення змін до актового запису цивільного стану чи його поновлення повторна видача свідоцтва здійснюється на підставі паперового носія актового запису цивільного стану.
Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію акта цивільного стану здійснюється за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування. Свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану видається представникам зазначених установ за довіреністю установи та при пред’явленні документів, що посвідчують їх особу.
Особам, яким виповнилося 16 років, свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану може повторно видаватися за наявності паспорта (паспортного документа).
Свідоцтва про народження дітей повторно видаються їх батькам і усиновителям незалежно від віку дитини.
Свідоцтво про смерть повторно видається другому з подружжя, а також дітям, у тому числі й усиновленим, та їх законним представникам, близьким родичам померлого (братам і сестрам, онукам, діду і бабі як з боку батька, так і з боку матері), особі, яка є спадкоємцем за законом або заповітом, представникові органу опіки та піклування у разі виконання ним повноважень з опіки та піклування стосовно осіб, які мають право на отримання такого свідоцтва.
Особі, позбавленій батьківських прав, свідоцтва про народження дітей повторно не видаються.
Після припинення шлюбу внаслідок його розірвання свідоцтва про шлюб повторно не видаються.
Свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану можуть повторно видаватись представнику особи, яка має право на повторне отримання свідоцтва про державну реєстрацію акта цивільного стану, у разі документального підтвердження його повноважень.
Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. № 669-р у м. Харкові впроваджено реалізацію пілотного проекту у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.
З 07.09.2015 року подання заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану можливо здійснювати через мережу Інтернет за електронною адресою: htpp: /  / drags. minjust. gov. ua / .
Попередньо записатись на прийом до відділу можна через мережу Інтернет в режимі он-лайн на сайті Головного територіального управління юстиції у Харківській області.
В Україні упродовж останніх двох десятиріч проблема корупції та боротьби з нею залишалася і продовжує залишатися однією з найпріоритетніших. Розроблена і діє система заходів протидії і боротьби з цим негативним суспільним явищем. Створена та удосконалюється нормативна база по боротьбі з корупційними проявами, хабарництвом та посадовими злочинами.
Начальник Червонозаводського відділу ДРАЦС ХМУЮ Т.А. Вдовіна