Порядок витребування та отримання громадянами, які проживають на непідконтрольній території України, документів про реєстрацію актів цивільного стану та деяких інших, що стосуються їх особистих та майнових прав, від іноземних держав

04.05.2016 07:42   -
Автор:
Порядок витребування та отримання громадянами, які проживають на непідконтрольній території України, документів про реєстрацію актів цивільного стану та деяких інших, що стосуються їх особистих та майнових прав, від іноземних держав
Можливість витребування відповідних документів через органи юстиції передбачена статтею 14 Конвенції СНД про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року, яка застосовується у відносинах України з Республікою Білорусь, Азербайджанською Республікою, Республікою Узбекистан, Російською Федерацією, Республікою Казахстан, Республікою Таджикистан, Республікою Вірменія, Киргизькою Республікою, Республікою Молдова, Грузією та Туркменістаном, а також двосторонніми договорами України з Грузією, Республікою Узбекистан, Чеською Республікою, Республікою Кіпр, Угорщиною, Республікою Македонія, Республікою Болгарія, Турецькою Республікою, Румунією, Монголією, Китайською Народною Республікою, Литовською Республікою, Латвійською Республікою, Естонською Республікою, Республікою Польща, Грецькою Республікою, Корейською Народно-Демократичною Республікою та Соціалістичною Республікою В’єтнам.
Органи реєстрації актів цивільного стану та територіальні органи юстиції Міністерства юстиції України позбавлені можливості здійснювати свої функції на тимчасово окупованій території України.
У зв’язку із цим особи, які проживають на такій території, для витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану можуть, заповнивши анкету, звернутися до Міністерства юстиції України поштою або на електронну адресу, або до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції України.
Якщо документ запитується з Китаю, Греції, Кіпру, Македонії чи Туреччини, до анкети слід додавати її переклад на офіційну мову відповідної держави або на англійську мову.
Отримати запитуваний документ заявник може особисто у визначеному ним в анкеті відділі державної реєстрації актів цивільного стану.
Оскільки надіслання поштової кореспонденції на неконтрольовану територію унеможливлено, отримати інформацію про надходження до Міністерства юстиції України від іноземних органів юстиції документів щодо актів цивільного стану громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території, можуть за телефоном або скориставшись інформацією, розміщеною на веб-сайті Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України.
Документи, які запитуються на підставі двосторонніх договорів України про правову допомогу та правові відносини з Молдовою, Литвою, Латвією, Естонією, Польщею, Грецією, КНДР та В’єтнамом, громадяни отримують особисто виключно через дипломатичне представництво або консульство відповідної держави в Україні, як це передбачено міжнародними договорами із зазначеними державами.
Для витребування від компетентних органів іноземних держав документів про освіту, трудовий стаж та інших документів, що стосуються особистих та майнових прав та інтересів громадян, зацікавлена особа може звернутися із заявою до Міністерства юстиції України або до будь-якого Головного територіального управління юстиції, обов’язково зазначивши свої контактні телефони та / або електронну адресу.
Отримати запитуваний документ заявник зможе поштою на адресу, зазначену у заяві, крім неконтрольованої території України, або у визначеному ним Головному територіальному управлінні юстиції Міністерства юстиції України.
Документи, які запитуються на підставі двосторонніх договорів України про правову допомогу та правові відносини з Молдовою, Литвою, Латвією, Естонією, Польщею, КНДР та В’єтнамом, громадяни отримують особисто виключно через дипломатичне представництво або консульство відповідної держави в Україні, як це передбачено міжнародними договорами із зазначеними державами. Попередньо записатись на прийом до відділу можна через мережу Інтернет в режимі он-лайн на сайті Головного територіального управління юстиції у Харківській області.
З 07.09.2015 року подання заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану можливо здійснювати через мережу Інтернет за електронною адресою htpp: /  / drags. minjust. gov. ua / .
Відділами ДРАЦС м. Харкова та Харківської області проводиться державна реєстрація народження дитини та вручення відповідного свідоцтва безпосередньо у закладах охорони здоров’я.
Реформа органів юстиції набирає обертів. Так, відділи державної виконавчої служби та відділи державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції будуть включені до структури відповідних головних територіальних управлінь юстиції та утворені бюро правової допомоги в структурі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Начальник Червонозаводського відділу ДРАЦС ХМУЮ Т.А. Вдовіна