Негативний вплив корупції на авторитет державної влади і суспільства

23.02.2015 07:40   -
Автор:
Покарання за підкуп, пропозицію, одержання, надання неправомірної вигоди посилено, так, з метою посилення відповідальності за корупційні правопорушення внесено деякі зміни у низку законів, а також у Кодекс України про адміністративні правопорушення та в Кримінальний кодекс України. Звертаємо Вашу увагу, що ст.1722 «Порушення обмежень щодо використання службового становища» і ст.1723 «Пропозиція або надання неправомірної вигоди» вилучено з Кодексу України про адміністративні правопорушення.
На теперішній час за порушення, пов’язані з неправомірною вигодою, передбачено кримінальну відповідальність.
На наш погляд, важливим є доведення до широких верств населення санкцій, передбачених за пропозицію або надання неправомірної вигоди службовій особі та за провокацію підкупу, встановлених Кримінальним кодексом України, оскільки слід пам’ятати, що частиною 2 статті 68 Конституції України встановлено, що незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.
Стаття 369 «Кримінального кодексу України» «Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі»
Стаття 370 «Кримінального кодексу України» «Провокація підкупу»
Метою даної статті є доведення до відома пересічних громадян змін, внесених до законодавства України, норми якого значно посилили відповідальність, передбачену за такі кримінальні правопорушення, як пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі та провокація підкупу.
Вадим Бойченко,
начальник Московського відділу державної виконавчої служби Харківського міського управління юстиції