Надання безоплатної вторинної правової допомоги та запровадження Міністерством юстиції України онлайн-сервісів

11.09.2015 07:05   -
Автор:
На виконання доручення Уряду Міністерством юстиції з 1 липня 2015 року було започатковано роботу 100 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій території України, які забезпечуватимуть представництво інтересів у судах із цивільних та адміністративних справ для соціально незахищених громадян (раніше допомога надавалась лише в рамках кримінальних справ).
У Харківській області розпочали роботу 9 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Адреси розташування зазначених центрів можна дізнатись на офіційному сайті Головного територіального управління юстиції у Харківській області за адресою: https://kharkivobljust.gov.ua у розділі «Безоплатна правова допомога».
Під безоплатною вторинною правовою допомогою варто розуміти вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг, як:
1) захист;
2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
3) складення документів процесуального характеру.
Перелік субєктів, що мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, визначений у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» від 02.06.2011 № 3460-VI.
Також для спрощення процедури отримання довідок та інших документів з 08.04.2015 Міністерством юстиції України запроваджено «Електронні сервіси». Відтепер такі послуги, як:
— реєстрація бізнесу (за модельним статутом);
— отримання довідки, виписки, витягу про компанію, в тому числі для надання державним органам, банкам, контрагентам, а також для участі у державних закупівлях тощо;
— отримання інформації про нерухомість (свідоцтва про право власності, витягу про державну реєстрацію, рішення про зупинення розгляду заяви / відмови у реєстрації прав), тепер можна отримати у режимі онлайн, зайшовши на сайт Міністерства юстиції за адресою: new. minjust. gov. ua. Сервіс працює 24 години на добу 7 днів на тиждень. Для отримання необхідної інформації необхідно:
— ввести пошукові дані (назву компанії, коду єдиного реєстру, прізвище засновника чи директора);
— зачекати 20–30 секунд, поки готується документ (максимальний час підготовки електронної виписки, довідки чи витягу за умови обробки великого обсягу інформації — до 5 хвилин);
— сплатити за послугу карткою (не більше 50 грн за бізнес-довідки та 21 грн за довідку з реєстру нерухомості);
— роздрукувати документ.
Документи, отримані за допомогою функції «Електронні сервіси», є обов’язковими для прийому в органах влади та інших організаціях. Додаткові печатки або інші види підтвердження достовірності таких документів не потрібні.
Начальник Харківського міського управління юстиції Є. О. Болоховцев