Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення виконавчого комітету Харківської міської ради «Про затвердження Положення про порядок придбання товарів у рамках пілотного проекту щодо впровадження системи електронних закупівель»

13.11.2015 07:12   -
Автор:
Цей аналіз регуляторного впливу (надалі — Аналіз) розроблено на виконання та з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003 № 1160-IV (зі змінами) та з урахуванням Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308. Аналіз визначає правові та організаційні засади реалізації проекту рішення виконавчого комітету Харківської міської ради «Про затвердження Положення про порядок придбання товарів у рамках пілотного проекту щодо впровадження системи електронних закупівель» як регуляторного акта.
1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання господарських відносин
З метою підвищення рівня прозорості, відкритості, запобігання корупції в сфері державних закупівель та формування конкурентного середовища, а також відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 травня 2015 року № 501-р «Про реалізацію пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель товарів», Департаментом економіки та комунального майна розроблено проект рішення виконавчого комітету Харківської міської ради «Про затвердження Положення про порядок придбання товарів у рамках пілотного проекту щодо впровадження системи електронних закупівель».
Пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 травня 2015 року № 501 «Про реалізацію пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель товарів» передбачається реалізація пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель товарів, вартість яких не перевищує суми, визначеної Законом України».
Проектом рішення пропонується затвердити Положення про порядок придбання товарів у рамках пілотного проекту щодо впровадження системи електронних закупівель товарів шляхом використання електронного реверсивного аукціону.
Основною метою розробки проекту рішення є законодавча регламентація закупівель товарів у системі електронних закупівель, якщо вартість таких товарів не перевищує суми, визначеної Законом України «Про здійснення державних закупівель», що сприятиме забезпеченню рівної участі суб’єктів господарювання, фізичних осіб у процесі закупівель та надасть змогу створити ефективну та прозору систему бюджетних закупівель, підвищить конкуренцію серед постачальників товарів, для яких існує постійно діючий ринок.
2. Визначення цілей державного регулювання
Ціль прийняття даного регуляторного акта безпосередньо пов’язана з встановленням порядку здійснення закупівлі товарів в системі електронних закупівель, вартість яких не перевищує суми, визначеної Законом України «Про здійснення державних закупівель», що значно підвищить рівень добросовісної конкуренції серед суб’єктів господарювання, фізичних осіб, які мають намір взяти участь у закупівлі, наслідком чого стане прозорість та максимальна економія, ефективність у використанні бюджетних коштів.
Деталізація завдань державного регулювання, бажаних для інтересів суспільства в даному випадку, дає можливість дійти висновку про те, що державне регулювання необхідне для досягнення таких цілей:
• підвищення рівня довіри до міської влади;
• економія бюджетних коштів;
• прозорість та відкритість закупівель за бюджетні кошти;
• запобігання проявам корупції.
3. Визначення та оцінка усіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей з аргументацією переваг обраного способу
Альтернативними способами досягнення зазначених вище цілей вбачаються:
1. Залишення існуючої ситуації без змін.
Невтручання і залишення існуючої ситуації без змін є неприйнятним, оскільки рівень прозорості, відкритості та запобігання корупції у сфері державних закупівель є недостатнім.
2. Прийняття запропонованого проекту рішення.
Другий спосіб, а саме прийняття проекту рішення «Про затвердження Положення про порядок придбання товарів у рамках пілотного проекту щодо впровадження системи електронних закупівель» надасть можливість забезпечити оптимальний механізм здійснення закупівель, вартість яких не перевищує суми, визначеної статтею 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» та сприятиме підвищеню економії бюджетних коштів, прозорості та відкритості здійснення закупівель, підвищенню конкуренції, а також подоланню корупції. Крім того, прийняття проекту рішення сприятиме захисту інтересів суб’єктів господарювання, фізичних осіб під час участі в електронних закупівлях.
4. Опис механізмів, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта
Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади встановлені Законом України «Про здійснення державних закупівель».
Однак, в якому порядку здійснювати закупівлю товарів робіт і послуг, якщо вартість предмета закупівлі не перевищує суму, визначену Законом України, Законом не встановлено.
Даним проектом рішення пропонується затвердити Положення про порядок придбання товарів у рамках пілотного проекту щодо впровадження системи електронних закупівель, вартість закупівлі яких не перевищує суми, визначеної статтею 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель».
5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта та оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта
Можливість досягнення цілей, передбачених в цьому Аналізі, в разі прийняття зазначеного рішення є цілком реальними і не потребують додаткових витрат.
6. Визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регуляторного акта, зокрема розрахунок очікуваних втрат та вигод суб’єктів господарювання, громадян та держави внаслідок дії регуляторного акта
Визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регулювання припускає аналіз вигод і втрат, які виникають у різних груп суб’єктів, на яких поширюється дія даного регуляторного акта. Даний регуляторний акт певним чином впливає на інтереси суб’єктів господарювання, громадян, держави, які мають різний характер і соціальний ефект.
Для визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого проекту, що виникають у різних груп суб’єктів, на які поширюється його дія, наведені вигоди та витрати у текстовій формі.
6.1. Сфера інтересів міської влади
Вигоди:
• знизить ймовірність виникнення корупціогенних факторів;
• підвищить рівень об’єктивності й неупередженості замовника в оцінці пропозицій суб’єктів господарювання, фізичних осіб (які зареєструвались на електронному майданчику);
• підвищення конкуренції серед учасників призведе до економії бюджетних коштів;
• Витрати:
— прийняття даного проекту рішення не потребує додаткових коштів з бюджету м. Харкова.
6.2. Сфера інтересів суб’єкта господарювання
Вигоди:
• захист інтересів суб’єктів господарювання, фізичних осіб (які зареєструвались на електронному майданчику) забезпечується шляхом запровадження ефективного та прозорого порядку відбору учасників із використанням електронного реверсивного аукціону;
• прозорість та відкритість закупівель, всі можуть бачити запропоновані ціни та ціну переможця. Кожен може перевірити кваліфікацію переможця на відповідність заявленим умовам;
Витрати:
Витрати суб’єктів господарювання відсутні, якщо вони зареєструвались на електронному майданчику як замовник.
Витрати суб’єктів господарювання, які зареєстровані на електронному майданчику як постачальники складають:
1) реєстрація на електронному майданчику — безкоштовно;
2) реєстрація однієї пропозиції на участь в закупівлі до 35 000 грн. — безкоштовно;
3) реєстрація однієї пропозиції на участь в закупівлі 35 000 грн. і вище — 175 грн.;
6.3. Сфера інтересів громадян
Вигоди:
• реалізація прав участі громадян в пілотному проекті впровадження процедури електронних закупівель товарів;
• прозорість та відкритість закупівель, всі можуть бачити запропоновані ціни та ціну переможця. Кожен може перевірити кваліфікацію переможця на відповідність заявленим умовам;
• Витрати:
• витрати відсутні.
7. Обґрунтування запропонованого строку чинності регуляторного акта
Строк дії рішення не обмежується певним проміжком часу, але в будь-якому випадку рішення діє до прийняття змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» в частині, що відноситься до сфери застосування закону.
8. Визначення показників результативності регуляторного акта
Для відстеження результативності регуляторного акта визначено, зокрема, такі показники:
• сума коштів, яку заявлено замовником на закупівлю товарів;
• кількість суб’єктів господарювання та / або фізичних осіб, які взяли участь у процедурі електронних закупівель;
• ціна за одиницю товару та загальна вартість договору укладена між замовником та учасником;
• розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та / або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта;
• рівень поінформованості суб’єктів господарювання та / або фізичних осіб з основних положень акта.
У разі прийняття проекту рішення надходження коштів до бюджету не передбачається, однак запровадження відкритого та зрозумілого порядку відбору учасників переможців, за рахунок підвищення конкуренції серед учасників, надасть змогу бюджету м. Харкова максимально економно використовувати бюджетні кошти.
Дія регуляторного акта поширюватиметься не на всіх суб’єктів господарювання та фізичних осіб, а лише на тих, які мають намір взяти участь у процедурі електронних закупівель
9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття
Базове відстеження результативності дії цього акта буде здійснюватись не пізніше 11 місяців після прийняття регуляторного акта.
Протягом 2‑х років з дня набрання чинності цим регуляторним актом буде проведене повторне відстеження його результативності, де будуть відображені порівняльні показники за період з моменту закінчення проведення базового відстеження результативності акта на той час.
Протягом кожних трьох років з моменту виконання заходів з проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта, за умови його чинності, проводитиметься періодичне відстеження результативності цього акта, де будуть відображені відповідні показники порівняно з попереднім відстеженням результативності акта.
Департаментом економіки та комунального майна відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватись шляхом аналізу аналітичних даних.
Начальник управління координації закупівель та цінового моніторингу Г. С. Севостьянова