Завтра починається Різдвяний піст: що можна і не можна робити

27.11.2022 12:40   -
З 28 листопада починається Різдвяний пост: правила та заборони

Для українців, які планують святкувати Різдво за юліанським календарем, 7 січня, варто пам’ятати про Різдвяний піст, який починається з 28-го листопада і триватиме до самого Святвечора, тобто 6-го січня. Повiдомляють Харьковские известия.

Різдво Христове в Україні з 2017 року офіційно відзначають двічі: 25 грудня – за григоріанським та новоюліанським календарем та 7 січня – за юліанським календарем. А з 2022-го року Православна церква України також проводитиме святкову службу 25-грудня.

У народі піст прийнято називати Пилипівкою, адже його початок за юліанським календарем – після дня на честь святого апостола Пилипа, тобто 27 листопада.

На Пилипа ще можна їсти м’ясо і молочні продукти, а вже після нього на це накладається табу.

Переходячи на пісне меню, варто пам’ятати, що окрім каш та хліба, у раціоні мають обов’язково бути присутні жири: оливкова, льняна, гарбузова олії, насіння льону, кунжуту. Також, добре включити до свого раціону білки рослинного походження: це можуть бути гриби, авокадо, бобові. В деякі святкові дні дозволено їсти рибу.

Піст ділиться на три етапи:

Перший (з 28 листопада по 19 грудня) – по понеділках можна вживати продукти рослинного походження, а по вівторках, четвергах і суботах дозволено додавати рибу і олію. Середа, п’ятниця – сухоїдіння.

Другий (з 20 грудня по 1 січня) – по понеділках можна їсти рослинну їжу без олії, по вівторках і четвергах – рослинну їжу з олією, по середах і п’ятницях – сухоїдіння, а по суботах і неділях можна гарячу їжу з олією і рибу.

Третій (з 2 по 6 січня) – найсуворіший. У понеділок, середу і п’ятницю – сухоїдіння. У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без олії, а в суботу та неділю – гаряча їжа з олією.

Пам’ятайте, що будь-яка зміна типу харчування – це стрес для організму і потрібно усе робити поступово. Не варто тримати піст хворим на онкозахворювання, діабет, людям зі шлунковими проблемами, дітям до 7 років, вагітним, годуючим та тим, хто знаходиться на реабілітації після хвороб.