Замість тюрми — курси з відновлення. На Харківщині успішно працює програма з ресоціалізації для неповнолітніх правопорушників

19.09.2019 10:00   -
Автор:
Як розповів начальник відділу прокуратури області Валерій Лялюк, це перше подібне судове рішення з моменту запровадження зазначеної програми на території Харківської області.
Неповнолітній підозрювався в крадіжці (ч. 1 ст. 185 КК України). Оскільки хлопець раніше до відповідальності не притягався та скоїв злочин середньої тяжкості, прокурор запропонував йому взяти участь у програмі з ресоціалізації.
Наприкінці травня цього року між підозрюваним, його законним представником та потерпілим за участю адвоката-медіатора укладено угоду про застосування програми.
Відповідно до угоди, хлопець мав відшкодувати збитки потерпілому та відвідувати спеціалізовані тренінги, передбаченні проєктом.
Неповнолітній виконав усі ці умови, тому під час підготовчого судового засідання у кримінальному провадженні прокурор долучив зазначену інформацію до матеріалів справи.
У вересні цього року, врахувавши успішне проходження обвинуваченим програми відновлення для неповнолітніх, суд ухвалив рішення про звільнення його від кримінальної відповідальності.
Наразі ухвала суду набула чинності.
Нагадаємо, спільним наказом МЮУ та ГПУ № 172/5/10 від 21.01.2019 на території шести регіонів України, у тому числі Харківському, запроваджено реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Метою проєкту є виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим вжиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації, тобто спрямовування їх на шлях виправлення, а також запобігання повторного вчинення ними злочинів.
На сьогодні на території Харківської області зазначену Програму застосовано у п’яти кримінальних провадженнях.