За останні роки житлом в області забезпечили понад 100 дітей-сиріт

29.10.2019 16:10   -
Автор:
Під час колегії було, зокрема, зазначено, що Харківщина є одним з лідерів в Україні в питанні забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання.
«Розвиток сімейних форм виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, – це питання для нас є, дійсно, пріоритетним. За останні роки зроблено дуже багато. Мені приємно констатувати, що понад 1200 дітей виховуються саме за таким принципом. Процес цей триває», – відзначив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев під час засідання колегії служби у справах дітей облдержадміністрації.
Він також зазначив, що в області ведеться робота щодо збільшення кількості дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.
«Одна з головних умов – житло, де будуть розміщені такі родини. Уже третій рік поспіль (вперше за всю історію України) держава виділяє кошти на придбання житла – як соціального для дітей-сиріт, які навчаються або вже завершили навчання і їм немає де жити, так і на придбання будинків для ДБСТ. Увага приділяється ефективному використанню коштів держсубвенції, щоб житло відповідало всім необхідним умовам», – зазначив Анатолій Бабічев.
Усього на Харківщині діє 101 дитячий будинок сімейного типу. У регіоні продовжується робота щодо збільшення їхньої кількості.
«За останні роки новим житлом вдалося забезпечити понад 100 дітей. Мова йде і про соціальне житло для дітей-сиріт, і ДБСТ», – сказав Анатолій Бабічев.
Також під час колегії обговорили питання стану використання субвенції з державного бюджету місцевими бюджетами на придбання приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання та функціонування сімей у придбаних житлових будинках. Також увага була приділена обговоренню термінів перебування дітей у центрах соціально-психологічної реабілітації, стану злочинності серед неповнолітніх.
Довідка. У Харківській області 4337 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (сироти складають 30,3% (1314 дітей); позбавлені батьківського піклування – 69,7 % (3023 дитини). Під опікою та піклуванням перебувають 2974 дитини (68,5%). Станом на 1 жовтня в області функціонує 101 ДБСТ, у них виховуються 714 осіб. У 277 прийомних сім’ях виховуються 538 дітей. Усього в зазначених сімейних формах виховання перебувають 1252 особи віком від 18 до 23 років.
Найкращі показники розвитку сімейних форм виховання мають Краснокутський район (на території функціонують 17 ДБСТ та 6 прийомних сімей, в яких виховуються 127 осіб); Вовчанський (9 ДБСТ, 15 прийомних сімей, 107 вихованців) та Великобурлуцький райони (8 ДБСТ, 2 прийомні сім’ї, 77 вихованців).
Протягом 9 місяців 2019 року на території області створено 3 ДБСТ (до ДБСТ влаштовано 73 дитини) та 12 прийомних сімей (влаштовано 48 дітей). У 7 районах та 2 містах обласного значення 12 сімей надають послугу з патронату над дитиною. 1 сім’я патронатного вихователя з Московського району в м. Харкові пройшла підготовку та отримала відповідні рекомендації, довідки, триває процес запровадження послуги; 6 сімей (Богодухівський район, м. Люботин, м. Лозова, Пісочинська ОТГ, Мереф’янська ОТГ, Коломацька ОТГ) пройшли курс навчання та чекають на рекомендації, довідки. Станом на 01.10.2019 у 12 сім’ях патронатних вихователів перебувала 21 дитина.