За оновленою програмою: що змінилося у навчанні школярів Харкова

06.09.2022 18:16   -
Харківські школярі навчаються за оновленою програмою

Учні закладів середньої освіти Харкова навчаються за оновленою програмою, перегляд якої був зумовлений повномасштабною збройною агресією рф. Про це в інтерв’ю проєкту «Децентралізація» зазначив Харківський міський голова Ігор Терехов. Повiдомляють Харьковские известия.

Так, з урахуванням нових історіографічних напрацювань були внесені зміни до навчальних програм з історії України та всесвітньої історії.

За словами Ігоря Терехова, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як державу імперського типу. Мер зазначив, що зміни у підручниках орієнтують дітей на вивчення не лише інструментів насильства, якого у ХХ столітті зазнавали українці, а й інструментів опору йому. Також окремим навчальним блоком передбачено повне вивчення сучасної війни проти України, яка розпочалася у 2014 році.

Крім того, у змісті навчальної програми предмета «Захист України» була посилена військово-патріотична складова та доповнені теми розділів з вогневої підготовки, медичної допомоги та цивільного захисту, а у програмі предмета «Основи здоров’я» розширено зміст розділу «Безпека та здоров’я людини», який тепер вивчатиметься на початку навчального року в кожному класі.

Додано питання, пов’язані з ризиками воєнного часу, зокрема, сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, надійне та ненадійне укриття, протимінний захист та поводження з вибухонебезпечними та незнайомими предметами, надання медичної допомоги та психологічної самодопомоги. Українці мають навчитися жити в умовах війни, – наголосив мер Харкова.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що харків’яни кажуть «дякую». Комунальники розповіли, як підтримка містян мотивує працювати під час війни (відео)