З початку року на Харківщині зареєстровано 6 випадків сказу у тварин

15.01.2020 14:00   -
Автор:
У Дергачівському районі захворіло 4 домашніх тварини в різних населених пунктах, у Золочівському та Харківському районах – по 1 випадку у безпритульних котів. В цих районах з кінця 2019 року триває епізоотія сказу.
Отримали ушкодження від скажених тварин 11 осіб, всіх їх залучено на антирабічне лікування.
Сезонний підйом захворюваності на сказ серед тварин почався з листопада 2019 року. За останні два місяці минулого року було зареєстровано 11 випадків сказу (6 домашніх котів, 4 домашніх та 1 безпритульний собаки), з них по 1 випадку у м. Вовчанську та м. Люботині, 2 випадки – у Золочівському районі, 3 – у Харківському, 4 – у Дергачівському. Через контакт зі скаженими тваринами 24 постраждалих отримали антирабічне лікування.
Медики повідомляють, що випадки сказу серед людей в Харківській області не реєструвалися з 2015 року. Натомість в Україні 11.01.2020 діагностовано сказ у мешканця Миколаївської області, який був покусаний безпритульним собакою. Постраждалий звернувся за медичною допомогою, проте потім відмовився від антирабічних щеплень.
Нагадуємо: сказ – смертельне захворювання, тому не слід нехтувати правилами, які можуть врятувати життя:
  • щорічно щеплювати проти сказу власних собак і котів;
  • не намагатися піймати безпритульних та диких тварин, погодувати їх з рук;
  • при укусі необхідно промити рану водою з милом, обробити краї розчином йоду та негайно звернутися до медичної установи.