Вони вистояли — не витримав бетон: в Україні вшановують пам’ять «кіборгів»

20.01.2020 09:55   -
Автор:
Самих військових, що боронили аеропорт, через неймовірну стійкість і наполегливість назвали «кіборгами».
21 січня, після того, як ворог здійснив два підриви терміналу, командування ухвалило рішення відвести українських бійців. Адже приміщення було повністю зруйноване і стало не придатним для оборони. Загалом, бої за Донецький аеропорт тривали 242 дні. Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких – посмертно.
Щоби нагадати людям про героїв, в аеропортах та в торгових центрах 9 областей сьогодні грають військові оркестри. В аеропорту «Бориспіль» уже зіграв зведений оркестр Збройних сил та Нацгвардії. Особливе місце у заході було відведено композиції, яка виконувалась на унікальному музичному інструменті – «Дзвони війни», виготовленому у 2016 році з гільз 152-мм артилерійських снарядів.
У залі міжнародного аеропорту «Харків» класичну музику в пам'ять загиблих «кіборгів» заграють Зведений духовий оркестр Харківського національного університету ПС ім. Кожедуба та Національної академії Нацгвардії.