Володимир Зеленський: «Російське вторгнення стало жорстоким ударом і по українському спорту» (фото)

04.07.2022 14:35   -
Новини України: Війна стала жорстоким ударом для спортсменів - Зеленський

На цьому Голова нашої держави наголосив у ході зустрічі з президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом. Зустріч президента України та очільника МОК відбулася в столиці України в неділю 3 липня. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

Як відзначив Володимир Зеленський наразі понад сто тисяч українських спортсменів не мають змоги тренуватися. Сотні спортивних об’єктів в Україні зруйновані: це і великі об’єкти спортивної інфраструктури, і об’єкти на базі українських шкіл, університетів та спортивних клубів. Крім того, за словами Президента, багато українських спортсменів пішли до лав Збройних Сил захищати нашу державу на фронті. На сьогодні 89 спортсменів і тренерів загинули внаслідок бойових дій, 13 були захоплені та перебувають у російському полоні.

Також під час зустрічі Президент України та керівник МОК обговорили відновлення спортивної інфраструктури в Україні. Це питання порушуватиметься як на конференції з відбудови України у швейцарському Лугано цими днями, так і на спеціальній донорській конференції, яка буде проведена під егідою МОК.

Крім того, за повідомленням прес-служби Президента України, сторони приділили увагу необхідності продовження міжнародних зусиль для того, щоб представники держави-терориста не могли брати участі в міжнародних спортивних змаганнях.

«Не можна допускати, щоб держава-терорист використовувала спорт для просування своїх політичних інтересів і пропаганди. Я вдячний пану президенту МОК за непохитну позицію щодо відсторонення російських і білоруських спортсменів від офіційних змагань під егідою Міжнародного олімпійського комітету. Поки Росія намагається знищити український народ і підкорити інші країни Європи, її представникам не місце у спортивній спільноті світу», – заявив Володимир Зеленський.

Зі свого боку президент МОК запевнив Главу Української держави у незмінності своєї позиції щодо продовження політики рекомендацій міжнародним федераціям не запрошувати російських і білоруських спортсменів на міжнародні змагання.

Володимир Зеленський і президент МОК обговорили також стратегію розвитку українського спорту після війни.

«Я не сумніваюся, що після нашої перемоги ми зможемо забезпечити всі необхідні умови для проведення в Україні міжнародних спортивних заходів на найвищому рівні. Наші спортсмени й спортсменки, наша країна вже зробила вагомий внесок у розвиток олімпійського руху. Але наші можливості значно більші, і ми обов’язково реалізуємо їх», – переконаний Президент України.

Зокрема, Володимир Зеленський, нагадав про намір претендувати в майбутньому на проведення Олімпійських ігор – у мирній, вільній і відбудованій Україні.

В свою чергу, Томас Бах зазначив, що МОК вражений намірами нашої держави проводити в себе зимові Олімпійські ігри. Він запевнив, що в цьому питання двері для України залишаються відчиненими, і вона може вести консультації з відповідними комісіями. Також президент МОК підкреслив, що така зустріч у непростий для України час є свідченням того, що наша країна залишається відданою цінностям спорту і що він прибув до Києва, аби висловити солідарність з українським народом, зокрема зі спортсменами.

«Вони не залишаються на самоті з бідою, ми на їхньому боці, ми пліч-о-пліч виступаємо з ними і серцем, душею, думками й справами підтримуємо їх. Підтримуємо таким чином, щоб ми могли побачити на літніх Олімпійських іграх 2024 року у Парижі та зимових іграх у Мілані та Кортіні у 2026 році потужну, успішну, горду українську національну олімпійську збірну», – сказав Томас Бах.

Слід також відзначити, що МОК потроїв фонд підтримки, створений з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і нині він становить 7,5 млн дол. За словами Томаса Баха, це дає змогу підтримати понад 3 тисячі членів олімпійського руху, олімпійських атлетів в Україні або тих, хто перебуває за кордоном.

Також під час свого візиту до столиці України Томас Бах разом з міністром Молоді та спорту України Вадимом Гутцайтом та головою НОК України Сергієм Бубкою відвідали одну з тренувальних баз, де готуються до стартів українські спортсмени, а також частково зруйнований російськими ракетами спорткомплекс «Авангард».

До речі, всі троє є олімпійськими чемпіонами. Томас Бах – вигравав ОІ-1976 в командному заліку з фехтування на рапірах, Вадим Гутцайт – переможець Олімпіади 1992 року в командному заліку з фехтування на шаблях, а Сергій Бубка – олімпійський чемпіон 1988 року у стрибках із жердиною.

«Вважаю, що наслідки злочинних обстрілів росіянами наших спортивних цивільних об’єктів має бачити весь світ», – написав Вадим Гутцайт на своїй сторінці у Фейсбуці. Він також подякував президенту Міжнародного олімпійського комітету Томасу Баху за візит до України й наголосив, що це важливий сигнал для всього спортивного руху.