Висока зарплата міністрів — це захист від спокуси стати на шлях корупції

16.01.2020 10:18   -
Автор:
«Ми зараз живемо в досить унікальній ситуації — нові міністри не є корупціонерами. І це те, з чим навіть погоджується опозиція та опозиційні ЗМІ. Тобто це дійсно ті люди, які працюють за одну зарплату, або у деяких випадках живуть на свої збереження», – підкреслив Дмитро Дубілет.
Він підкреслив, що раніше чиновники офіційно отримували по декілька тисяч гривень, а за тіньовими схемами крали десятки та сотні мільйонів доларів або отримували зарплати в конвертах.
«Ми зараз маємо ситуацію, коли жодних чорних, жодних корупційних схем немає і тому потрібно чесно сказати — люди, які щодня приймають рішення щодо бюджетів у десятки та сотні мільйонів гривень і яких оточують різні спокуси, зокрема від фінансово промислових груп, повинні мати дохід, який дозволить не думати про ці спокуси», – наголосив Міністр.
При цьому він підкреслив, що звичайно це не можуть бути дуже великі виплати: «Але цей дохід має бути, якщо не такий, як у приватному бізнесі, то хоча б співставний».
Також Дубілет пообіцяв, що доходи міністрів та їхніх заступників щомісячно будуть публікуватися на офіційному ресурсі Кабінету Міністрів України – Урядовому порталі.
За словами Дубілета, середня зарплата прем'єр-міністра Олексія Гончарука — 61 тисяча гривень, міністр культури Володимир Бородянський отримує 37,8 тисячі гривень, хоча в грудні він отримав 91 тисячу гривень.
Дубілет пояснив грудневі премії своїх колег виплатою надбавок та заборгованостей за попередні місяці.
Верховна Рада планує заслухати позицію Кабміну щодо премій та надбавок окремим міністрам та державним топчиновникам під час години запитань до уряду, яка відбудеться у п'ятницю, 17 січня.