Військові лікарі із Харкова отримали Державні премії України в галузі науки і техніки

17.07.2019 16:20   -
Автор:
– До нашої групи входили цивільні та військові лікарі з Києва і Харкова. Та, все ж, левова частка сумісної роботи проводилася на Сході України протягом крайніх п’яти років. За цей час ми провели унікальну та копітку роботу, у підсумку якої вже є 46 патентів, і на цьому ми не зупиняємося, – зауважив полковник медичної служби Віктор Біленький.
Серед найвідоміших винаходів даної групи медиків можна назвати набір хірургічного магнітного інструменту «малий» для діагностики та видалення сторонніх тіл, який дає можливість видалили до 80% сторонніх тіл. Його вже охрестили в армії «диво-магнітом». Також відмінну «репутацію» серед військовий медиків здобув набір хірургічного магнітного інструменту великий, який має ще більші від попереднього можливості – до 96% видалення сторонніх тіл.
– Тільки після впровадження в лікувальній практиці малого «диво-магніту», що спочатку поступив на «озброєння» медичних підрозділів на Донбасі, удвічі зменшилась кількість хірургічного втручання у ході лікуванні поранених. Середній же час операцій з видалення сторонніх тіл зменшилися практично у 3 рази. Загалом термін лікування поранених скоротився на 10 відсотків, або майже на 6 діб прискорився термін повернення постраждалих воїнів до строю. Кількість ускладнень зменшилась у 2 рази. Ну, а заощадження державних коштів можна виміряти десятками мільйонів гривень, – пояснив підполковник медичної служби Володимир Негодуйко.
За його словами, саме завдяки спільної діяльності цивільних та військових медиків у нашій державі уперше проведено фундаментальні дослідження ланок патогенезу сучасних вогнепальних поранень з експериментальною розробкою і клінічним впровадженням нових методів діагностики та проведена робота за іншими напрямками.
– Військово-медичний клінічний центр Північного регіону, що у Харкові, співпрацює із понад 50 цивільними установами, що займаються лікуванням чи дослідженням в галузі охорони здоров’я. Отже, попереду у нас нові відкриття та великі перемоги на благо лікування і скорого одужання захисників України, – підсумував начальник ВМКЦ ПнР полковник медичної служби Юрій Подолян.