Видатному харківському вченому виповнилося 95 років

01.10.2019 11:06   -
Автор:
Привітати з ювілеєм видатного політехніка, учасника бойових дій у Другій світовій війні, Заслуженого працівника вищої школи України прийшли представники адміністрації ХПІ, співробітники вишу.
Професор Віктор Тимофійович Долбня — вчений в галузі промислової електроніки і теоретичної електротехніки, доктор технічних наук. За час багаторічної роботи в ХПІ він пройшов різні кар’єрні щаблі — був проректором з навчальної роботи, деканом двох факультетів: автоматики та приладобудування, електромашинобудування, одним з організаторів і свого часу завідувачем кафедри «Промислова електроніка». Кафедра промислової та біомедичної електроніки ХПІ, засновником якої став Віктор Тимофійович Долбня, є однією з кращих в університеті і в якійсь мірі унікальною, оскільки виховала чотирьох проректорів та одного ректора.
Протягом багатьох років Віктор Тимофійович очолював спеціалізовану Раду із захисту дисертацій — близько 700 молодих вчених отримали його підтримку і кваліфікаційну оцінку своїх робіт при захистах. Він підготував двох докторів і вісьмох кандидатів наук, є автором 170 навчально-методичних і наукових робіт, в тому числі 7 монографій, 13 підручників і навчальних посібників, чотирьох винаходів. Крім того, в 2013 році в ХПІ видана його особлива книга — військовий щоденник «Тисяча чотириста вісімнадцять днів. 22 червня 1941 — 9 травня 1945 р.».