Від одного року до трьох. Українці визначилися, скільки готові чекати на обіцяні зміни

28.11.2019 14:36   -
Автор:
Так, 43% опитаних вважають, що реформи в країні повинні бути поступовими. З іншого боку 30% переконані, що зміни мають бути швидкими і радикальними. Ще 18% респондентів взагалі стверджують, що потрібно призупинити реформи до стабілізації ситуації в країні. Відносно більше вимагають швидких перетворень мешканці Центру та молодші респонденти, а також виборці партії «Голос». Водночас навіть серед цих категорій більше тих, котрі вважають, що реформи повинні бути поступовими.
53% переконані, що президент Зеленський є більш ефективним у порівнянні з попереднім президентом Порошенком. 15% – протилежної думки, 22% стверджують, що нічого не змінилося. Порівняльні оцінки інших центральних органів влади менш оптимістичні. Зокрема, 34% вважають, що діюча Верховна Рада є більш ефективна порівняно з минулим скликанням. 32% переконані, що нічого не змінилося, 17% – вважають її менш ефективною. Лише 27% переконані у більшій ефективності діючого Уряду О.Гончарука у порівнянні із Урядом В.Гройсмана. 30% вважають, що змін не відбулося. 19% – вважають його гіршим за попередній Кабінет міністрів. 24% взагалі не змогли оцінити. Найкритичнішими у оцінках ефективності центральних органів влади є прихильники партії Європейська солідарність.
Майже дві третини опитаних вважають, що президенту Зеленському потрібно часу від одного до трьох років, щоб продемонструвати якісний та ефективний результат роботи. 14% – дають йому для цього п’ять і більше років. Лише 8% вимагають від нього змін за півроку. 17% – взагалі вважають, що йому не вдасться продемонструвати якісний результат роботи.
Близько половини опитаних вважають, що для досягнення якісного результату Урядом та Верховною Радою потрібно дати їм час від року до трьох. Кожен десятий готовий почекати п’ять і більше років. Натомість 10-13% дають цим центральним органам влади для ефективного результату не більше півроку. Кожен четвертий-п’ятий взагалі вважає, що діючі Уряд та Парламент не здатні нічого змінити в країні.
Лідером електоральний симпатій є партія «Слуга народу», яку підтримують майже 45% тих, хто визначився і має намір взяти участь у виборах. 12,7% підтримують партію «Опозиційна платформа – За життя», 9,6% – партію «Європейська Солідарність», 8,5% – партію «Батьківщина», 4,4% – партію «Голос». Рейтинг інших політичних сил – менше 3%. Тих, хто не визначився, – близько 12%.