Великий бізнес буде надавати електронні документи при проведенні документальної перевірки за новим порядком

24.12.2020 10:31   -
Автор:
Як зазначила Тетяна Самойленко, зміни до Порядку надання документів великими платниками податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки (Порядок № 1393) було затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2020 №561. Наказ №561 набере чинності через дев’ять місяців з дня його офіційного опублікування. Оскільки його було опубліковано в «Офіційному віснику» №93 від 27 листопада 2020 року, він набере чинності з 27 серпня 2021 року.
У Порядку №1393 визначені загальні принципи організації надання документів (інформації), визначених п. 85.2 Податкового кодексу України, в електронній формі великими платниками податків до контролюючих органів, а також формат і структуру таких документів при проведенні документальної перевірки. Він поширюється на контролюючі органи, а також великих платників податків.
Наразі дано визначення поняття «контролюючі органи», уточнено загальні вимоги до надання електронних документів (інформації) ВПП, викладено у новій редакції порядок надання електронних документів (інформації) великими платниками податків та визначено формат їх надання.
Тож порядком, зокрема, уточнено, що електронні документи (інформація) великого платника податків надсилаються до контролюючого органу засобами телекомунікаційного зв'язку у форматі XML у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA). Структура надання електронних документів (інформації) ВПП (стандартний аудиторський файл (SAF-T UA)) наведена у додатку до цього Порядку.
При приманні електронних документів (інформації) великих платників податків від платника податків контролюючим органом здійснюється їх розшифрування, перевіряється кваліфікований електронний підпис, визначається відповідність електронного документа (інформації) ВПП, надісланого засобами телекомунікаційного зв'язку, затвердженому формату.
При надходженні електронних документів (інформації) ВПП засобами телекомунікаційного зв'язку здійснюється також їх автоматизована перевірка відповідно до Порядку №557.
Контролюючим органом забезпечується зберігання отриманих електронних документів (інформації) ВПП до закінчення процедури узгодження результатів перевірки або спливу строку, передбаченого для оскарження результатів в адміністративному та судовому порядках, але не менше строку зберігання акта документальної перевірки, при проведенні якої використовувались зазначені електронні документи (інформація) ВПП.
Підтвердженням прийняття та реєстрації або відхилення контролюючим органом електронних документів (інформації) ВПП є повідомлення, яке направляється платнику податків у вигляді електронного документа засобами телекомунікаційного зв'язку. У разі неодержання від контролюючого органу протягом двох робочих днів повідомлення про прийняття і реєстрацію або про відхилення електронного документа (інформації) ВПП відправник вживає додаткових заходів з використанням інших засобів зв'язку для одержання від адресата відповідного повідомлення.
У випадку виникнення у посадових осіб контролюючого органу під час проведення перевірки необхідності у розгляді і дослідженні електронних документів (інформації) ВПП, не наданих платником податків, ВПП зобов'язаний забезпечити доступ посадових осіб контролюючого органу до електронних документів (інформації) ВПП за місцезнаходженням платника податків та його підрозділів (при проведенні документальних виїзних перевірок) або додатково надати електронні документи (інформацію) ВПП, що належать або пов'язані з предметом перевірки, на вимогу контролюючого органу, не пізніше двох робочих днів, наступних за днем отримання запиту контролюючого органу.