В Україні зареєстровано вже два випадки захворювання на дифтерію

25.10.2019 15:56   -
Автор:

Про це повідомила прес-служба Департаменту освіти і науки Києва на сторінці в Facebook. “Сьогодні міською санітарною службою був підтверджений діагноз і забезпечена спеціальна обробка приміщень ліцею. Всім батькам вже завтра запропоновано здійснити огляд ЛОР-лікарем дітей учнів початкової школи №303 в медичному кабінеті ліцею”, – йдеться в повідомленні.

У МОЗ уточнили, що на дифтерію захворіла 9-річна дитина. Дитина не має щеплення через відмову батьків. Хворого госпіталізували до лікарні. “Діагноз “дифтерія” встановлено 24 жовтня на підставі бактеріологічних даних.

Захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень можна за допомогою вакцинації для дітей і ревакцинації для дорослих (кожні 10 років).
В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист. Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.
Станом на 1 вересня 2019 року в Україні наявні 1,79 млн доз вакцини АКДП, 178 тис доз АДП та 5,4 млн доз АДП-М.
Довідково. Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%.
Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити: слабкість, біль у горлі, лихоманку, набряк залоз у шиї.
Токсин також може потрапити у кров і вразити серце, нирки і нервову систему.
Ускладнення від дифтерії можуть включати: блокування дихальних шляхів, пошкодження серцевого м'яза (міокардит), ушкодження нерва (поліневропатія), легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).