В Україні виявили новий різновид штаму “Омікрон”

28.07.2022 16:50   -
Коронавірус Україна: Виявлено новий різновид штаму "Омікрон" - МОЗ

В Україні виявили новий різновид штаму “Омікрону”, який називають типом “ВА.5”. Про це повідомляють «Харьковские известия» з посиланням на Міністерство охорони здоров’я.

Наразі 7 таких випадків вдалось знайти у Чернівецькій області, але не виключено, що підтип “Омікрону” вже є в інших регіонах. Дослідження зразків триває.

Що це фактично означає?

По-перше, що COVID-19 все нікуди не зник. Ба більше, вірус мутує і намагається ухилитись від імунної відповіді.

По-друге, Україна мало чим відрізняється від європейських країн, де цей підтип активно поширюється.

“Наразі доволі небагато досліджень, які б могли дати відповідь на запитання, чи призводить цей підтип до більшої кількості важких випадків та смертей. Проте, за даними ВОЗ, в Європі їх кількість дійсно зростає. Поки прямих доказів зв’язку між цими двома подіями немає, адже дослідження тривають”, – повідомляють у МОЗ.

Дослідження клітинного імунітету вказують, що Т-клітини утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму «Омікрон». Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті.

Раніше ми повідомляли про те, що у Харківській області станом на 28 липня 2022 зареєстровано чотирнадцять нових випадків захворювання на COVID-19.