В Україні триває тиждень благодійної здачі крові до Світового дня донора

11.06.2019 14:57   -
Автор:
Вже маємо Стратегію розвитку національної системи крові. Це план дій, який допоможе вивести нашу систему крові на кращі показники, раціональніше використовувати ресурси та забезпечити рівний і своєчасний доступ до якісних та безпечних компонентів донорської крові для всіх, хто цього потребує.
Ще одне важливе завдання — зробити донорство популярним в країні. Сьогодні кожен охочий може допомогти популяризувати культуру донорства і долучитися до порятунку життів.
Як діяти, якщо ви хочете здати кров:
1⃣Почитайте про абсолютні та тимчасові протипоказання щодо здачі крові та її компонентів.
2⃣Якщо ще маєте запитання стосовно донорства, почитайте ґайд від The Ukrainians.
3⃣Перегляньте уважно ґайд для майбутніх донорів тут.
4⃣Приходьте здавати кров. Тут карта пунктів, де це можна зробити.
Бути донором не лише круто та важливо, але й корисно для здоров’я. Це хороша нагода рятувати життя, оздоровлюватися та втілювати зміни разом!
Сьогодні в Харківській області 91% запасів крові забезпечуються завдяки добровільним безоплатним донорам. Пріоритетним напрямком розвитку служби крові Харківської області є забезпечення закладів охорони здоров'я якісними, безпечними продуктами крові. Щорічно для забезпечення потреб медичних установ області в компонентах і препаратах донорської крові заготовлюється до 20 000 літрів донорської крові. Це 35-40 тисяч донаций плазми і крові в рік.
У порівнянні з 2018 роком відсоток активних кадрових донорів від загальної кількості збільшився на 0,8%. Показник донаций від активних кадрових донорів в 2019 році склав 48,4% і щорічно зростає. За історію донорського руху незалежної України майже 50 тисяч донорів отримали звання «Почесний донор України», а 16 удостоєні високого звання «Заслужений донор України». З 1992 року статус «Почесний донор України» в Харківській області отримали 3195 осіб, з яких – 124 в 2018 році.
Довідкова інформація
Харківський обласний центр служби крові є центральним, спеціалізованою установою, що здійснює заготівлю, переробку, зберігання донорської крові, її компонентів та виготовлених з них препаратів. Постійний аналіз використання компонентів і препаратів донорської крові, визначення потреб лікувальних установ і повноти їх забезпечення становить невід'ємну частину роботи служби крові.
Донори, які здали 40 максимально допустимих разових доз крові або 60 максимально допустимих разових доз плазми, отримують звання «Почесний донор України», їм видається відповідне посвідчення і нагрудний знак. Донори, які безоплатно здали кров або її компоненти 100 разів і більше, відзначаються державними нагородами.
Донором може стати здорова людина, якій виповнилося 18 років. При цьому донор повинен важити не менше 50 кілограмів і мати тиск не вище 170 на 100 і не нижче 90 на 60 мм рт. ст. Одна доза донорської крові становить 450 грамів. Таку кількість крові організм здатний відновити дуже швидко. Мало того, за багаторічними спостереженнями, регулярна здача крові корисна, оскільки стимулює роботу ендокринної та імунної системи організму.