В Україні проводитимуть комплексне обстеження новонароджених на 21 захворювання

26.10.2022 07:30   -
Новини Україна: Комплексне обстеження новонароджених на 21 захворювання

З жовтня в Україні здійснюватимуть розширений неонатальний скринінг на 21 захворювання, в том числі на 4 спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурія, адреногенітальний синдром, муковісцидоз. Про це повідомляють Харьковские известия.

Забір крові проводять у перші 48 – 72 год. життя немовляти та передають на дослідження до створених нами сучасних центрів неонатального скринінгу. Якщо в немовляти раптом виявлено відхилення від нормальних показників, про це повідомляють батьків та призначають подальші дослідження чи лікування.

Читайте також: На Салтівці відкривають першу мобільну амбулаторію

Така діагностика врятує багато життів нашого майбутнього покоління, не кажучи вже про його якість життя, адже рання діагностика – майже завжди головний крок для найефективнішого лікування.

“Скринінг – це наш перший крок. Далі йде формування мережі центрів орфанних захворювань, завершення переговорів щодо договорів керованого доступу і, як наслідок, очікуємо на зменшення ціни лікарських засобів для орфанних захворювань, перегляд та оновлення протоколів лікування від цього виду хвороб”, – зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Читайте також: У 4 громадах деокупованої Харківщини незадовільна якість питної води