В Україні провели альтернативний перепис населення. ПРЕЗЕНТАЦІЯ

23.01.2020 14:11   -
Автор:
За результатами оцінки чисельності населення України, на 1 грудня 2019 року наявне населення України наличувало 37,29 млн. Серед яких 20,01 млн жінок та 17,28 млн чоловіків.
У Києві нарахували 3,7 млн ​​людей.
За словами Дубілета, для оцінки використовували три методи. Всі вони дали приблизно однаковий результат з різницею 2.86%.
Метод 1. Комбінований (мобільні оператори + соцопитування + реєстри).
Було укладено угоду з мобільними операторами, які надали анонімну інформацію про загальну кількість абонентів на території (почистили від тих, хто за два місяці був онлайн менше ніж місяць, а також виключили модемні пристрої).
Провели масштабне соціологічне дослідження, встановивши, яка кількість мобільних припадає на яку вікову групу в яких районах (у багатьох громадян може бути більше одного телефону, у частини — навпаки, немає).
Отримані дані доповнили реєстрами юних та літніх українців (оскільки серед них використання мобільних низьке).
Метод 2. Комбінований (дані пенсійного фонду + екстраполяція через статево-вікову структуру).
Для оцінки взяли кількість пенсіонерів за даними пенсійного фонду. Потім ми екстраполювали ці дані через статево-вікову структуру. Соціологи називають такий графік “ялинкою”.
Цю ялинку ми взяли відразу з двох джерел: дані Держстату та дані державних реєстрів. На щастя, ці дві ялинки збіглися практично повністю.
Метод 3. Реєстровий.
Взяли знеособлені дані з державного реєстру фізосіб (включаючи тих, хто відмовився від ІПН). Потім почистили базу за ознакою отримання будь-якого доходу, пенсій, соціальних виплат, субсидій, а також доповнили оформленням закордонних паспортів. Потім врахували дані з народжуваності / смертності, а також еміграції та імміграції.
Як зазначив міністр, оцінка дає інформацію тільки про чисельність, статево-вікову структуру населення, а також розподіл по регіонам. Також оцінка не враховує населення на окупованих територіях.
З більш детальними результатами ви можете ознайомитися в презентації: