В Україні офіційно підтверджено перший випадок віспи мавп

16.09.2022 09:50   -
Новини Харкова: Зареєстровано перший випадок віспи мавп в Україні

15 вересня в Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп. Лікарі вважають, що пацієнт був інфікований у одному з великих міст країни. Про це повідомляють Харьковские известия.

За словами пацієнта, він не мав контактів із хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон. Наразі пацієнт госпіталізований до медичного закладу для стаціонарного лікування. Триває епідеміологічне розслідування вказаного випадку.

Із симптомів захворювання у нього спостерігається підвищена температура, висип на тілі.

До 2022 року віспа мавп фіксувалась у країнах Центральної та Західної Африки, наразі ж більш ніж половина всіх зафіксованих випадків припадає на Південну та Північну Америку.

Характерним симптомом мавпячої виспи є висип. Висип у вигляді прищів або пухирів спершу з’являється на обличчі, всередині рота та на інших частинах тіла, наприклад, на руках, ногах, грудях, статевих органах або задньому проході. Висип проходить різні стадії до повного загоєння.

Поширення

Віспа мавп може передаватись від людини до людини. Для цього потрібен прямий фізичний контакт з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворої людини. Йдеться про спілкування з близької відстані, дихання, дотики, поцілунки, секс.

Необхідності у вакцинації проти мавпячої віспи наразі немає.