В Україні обрано нового президента Національного Олімпійського комітету

18.11.2022 13:19   -

Нового очільника НОК України обрали на Генеральній асамблеї організації, яка відбулася в Києві. Про це повідомляє спортивна редакція «Харьковских известий».

На посаду претендували три кандидати: олімпійський чемпіон і нинішній міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, олімпійський чемпіон і народний депутат Жан Беленюк, а також директор ННІ спеціальної фізичної та бойової підготовки та реабілітації Ігор Малинський.

Знаменитий стрибун в висоту, олімпійський чемпіон Сергій Бубка, який очолював НОК України з 2005 року, вирішив не балотуватися на нові вибори.

Після того, як кожен з кандидатів представив свою програму, делегати Асамблеї провели таємне онлайнголосування, за результатами якого новим президентом НОК України обрали Вадима Гутцайта. Чинний міністр молоді та спорту здобув переконливу перемогу, набравши 123 голоси. За Жана Беленюка проголосували 22 делегати, Ігор Малинський здобув лише 2 голоси.

Першим віце-президентом Національного олімпійського комітету став нинішній державний секретар Міністерства молоді та спорту України Олексій Перевезенцев.

Крім цього, на Асамблеї було обрано нових членів НОК на період 2022-2026 років.

Всього ж НОК України затвердив 168 членів Національного олімпійського комітету. Усі вони проходили до комітету по певним поданням: від спортивних федерацій, місцевих осередків НОК, комісії атлетів та за списком фізичних осіб, які сприяють розвитку спорту.

До речі, до комісії атлетів НОК України увійшла й титулована харківська спортсменка, дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор, багаторазова чемпіонка світу та Європи з синхронного плавання Марта Федіна.

Відзначимо, що напередодні виборів Вадим Гутцайт заявляв, що в разі перемоги він не планує поєднувати посаду міністра з новою для себе посадою голови НОКу, а повністю сконцентруюся на олімпійському русі.

Слід додати, що Вадим Гутцайт є заслуженим майстром спорту та заслуженим тренером України з фехтування на шаблях. Він учасник трьох Олімпіад, олімпійський чемпіон 1992 року в Барселоні в командному заліку в складі збірної СНД. З 2018 року був директором Департаменту молоді та спорту Київської міської державної адміністрації, з березня 2020 року – міністр молоді та спорту України.

Також нагадаємо, що з початку повномасштабної війни з російськими загарбниками Гутцайт відстоює жорстку санкційну політику щодо російського та білоруського спорту.